Bavarska krema s jagodama

Bavarska krema s jagodama image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 30 min

Sastojci

6 porcije
    • 2   kom žumanjak
    • 4   lista želatine
    • 250   ml mlijeka
    • 1   pakovanje vanilin šećer
    • 80   g šećera u prahu
    • 500   g jagode
    • 200   g šlaga
    •   limunovog soka po želji
    •   limunova korice po želji

Priprema

    Priprema:

    Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Žumanjak, mlijeko, 50 g šećera u prahu i vanilin šećer izmiješati u visokoj posudi. Zagrijavati na srednje jakoj vatri uz miješanje ručnim mikserom oko 5 minuta, dok masa ne postane vruća i vrlo pjenasta. Skinuti sa štednjaka. Želatinu lagano iscijediti, rastopiti u zagrijanoj masi i masu zatim prebaciti u zdjelu. Ostaviti oko 15 minuta da se ohladi.

    Čvrsto istući vrhnje za šlag i dodati u kremu. Kremu izliti u 4-6 zdjelica ili čaša i ostaviti najmanje 2 sata u hladnjaku da se stisne.

    Jagode ocijediti i sitno nasjeckati. Pomiješati sa sokom i koricom limuna i preostalim šećerom u prahu, ostaviti kratko da se masa sjedini. Poslužiti uz bavarsku kremu.

Oznake