Priprema:
Beef and Beer Casserole with Yorkshire Pudding
Sastojci
-
- 1 kg govedina
- 3 žlice suncokretova ulja
- 150 g slanine
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica timijan
- 2 kom luka
- 170 g brašna
- 300 ml tamno piva
- 2 lista lovorova lista
- 300 ml mesnog temeljaca
- papra po želji
- soli po želji
- 1 - 2 žličice smeđega šećera
- 1 - 2 žličice balzamični ocat
- 500 g mrkve
- 4 kom jaja
- 200 ml mlijeka
Priprema
Govedinu za gulaš oprati, tapkanjem obrisati i po porcijama zapeći u malo vrućeg suncokretovog ulja i maslaca, izvaditi i staviti sa strane.
U međuvremenu sa slanine skinuti kožu i kost, slaninu narezati na kockice. Luk oguliti i nasjeckati. Slaninu i luk staklasto prepeći u vrućoj masnoći za pečenje, začiniti timijanom. Posipati s 30 g brašna i kratko zapržiti miješajući. Potom doliti pivo i 200 ml goveđeg temeljca. Ponovno dodati meso, lovorov list, sol, papar, po 1 žličicu šećera i balzamičnog octa i ostaviti pokriveno da se krčka 1 3/4-2 sata. Povremeno promiješati, a po potrebi doliti temeljca.
Mrkvu oguliti i narezati na komade debljine 1-2 cm. Dodati nakon sat vremena i kuhati s ostalim.
Za puding Yorkshire pomiješati jaja s mlijekom i 2 velika prstohvata soli. Dodati preostalo brašno, tijesto kroz cjedilo izliti u vrč s nastavkom za točenje i ostaviti da bubri 30-60 minuta. Pećnicu zagrijati na 225°C. U 12 udubljenja lima za mafine uliti po 1 žličicu ulja i lim zagrijavati 8 minuta u vrućoj pečnici. Tijesto još jednom promiješati, potom brzo puniti u udubljenja, sve dok nisu do 1/3 puna. Peći u vrućoj pećnici 15-18 minuta, sve dok se pudinzi Yorkshire ne počnu dizati i ne posmeđe.
Casserolle još jednom posoliti, popapriti, dodati šećer i ocat i poslužiti s pudingom Yorkshire.
Preporuka za vino uz jelo:Viajero Čile Merlot 2017