Bešamel umak

Bešamel umak image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 20 min

Sastojci

4 porcije
    • 30   g maslaca
    • 30   g brašna
    • 500   ml mlijeka
    •   soli po želji
    •   papra po želji
    • 0,25   žličice muškatna oraščića
    • 1   kom klinčić
    • 1   list lovorov list
    • 75   g šlaga

Priprema

    Priprema:

    Maslac rastopiti u posudi. Dodati brašno i miješati 1 minutu. Paziti da brašno ostane svijetle boje. Uz stalno miješanje dolijevati mlijeko. Začinit solju, paprom, muškatnim oraščićem, dodati list lovora i klinčić i kuhati 7-10 minuta uz povremeno miješanje. Umak poboljšati vrhnjem, kušati i procijediti kroz sito. Poslužiti npr. uz povrće kuhano na pari, npr. uz cvjetaču.

    Savjet: Kako bi smanjili kalorije, dio mlijeka zamijenite jušnim temeljcem.

    Varijacija:Umjesto vrhnja na kraju u umaku rastopiti naribani sir. Ovaj umak koristiti za lazanje ili nabujak s tjesteninom.

Oznake