Priprema:
Bešamel umak
Sastojci
4
porcije
-
- 30 g maslaca
- 30 g brašna
- 500 ml mlijeka
- soli po želji
- papra po želji
- 0,25 žličice muškatna oraščića
- 1 kom klinčić
- 1 list lovorov list
- 75 g šlaga
Priprema
Maslac rastopiti u posudi. Dodati brašno i miješati 1 minutu. Paziti da brašno ostane svijetle boje. Uz stalno miješanje dolijevati mlijeko. Začinit solju, paprom, muškatnim oraščićem, dodati list lovora i klinčić i kuhati 7-10 minuta uz povremeno miješanje. Umak poboljšati vrhnjem, kušati i procijediti kroz sito. Poslužiti npr. uz povrće kuhano na pari, npr. uz cvjetaču.
Savjet: Kako bi smanjili kalorije, dio mlijeka zamijenite jušnim temeljcem.
Varijacija:Umjesto vrhnja na kraju u umaku rastopiti naribani sir. Ovaj umak koristiti za lazanje ili nabujak s tjesteninom.