Priprema
Suhe sastojke razdvojimo od mokrih. Oštro brašno izvažemo i stavimo u zdjelu. Dodamo griz, pola praška za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Sastojke promiješamo.
Jaja razbijemo u veću zdjelu, dodamo šećer i mikserom pjenasto razradimo.
Rastopimo maslac. Mokrim sastojcima tj. pjeni od jaja i šećera dodamo svježi sir i kiselo vrhnje.
Dodamo suhe sastojke i lagano izmiješamo. Na kraju umiješamo rastopljeni maslac.
Četvrtasti kalup za pečenje obložimo papirom za pečenje i dodamo polovicu smjese. Operemo borovnice i pola ih dodamo smjesi, prelijemo ostatkom smjese te dodamo ostatak borovnica.
Lješnjake grubo nasjeckamo i posipamo po smjesi. Stavimo u pećnicu na 180°C i pečemo 50 minuta, da kolač poprimi boju i digne se. Kada je pečen, kolač izvadimo i pustimo ga da se ohladi prije rezanja i serviranja.