Priprema:
Carski drobljenac s kompotom od jabuka
Sastojci
4
porcije
-
- 700 g jabuke
- 70 g šećera
- 1 žlica limunov sok
- 2 - 3 žličice šećera u prahu
- 80 ml soka od jabuke
- 1 štangica cimet
- 25 g badema
- 25 g grožđica
- 1 kom jaje
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice maslaca
- 125 g brašna
Priprema
Jabuke oguliti, razrezati na četvrtine, odstraniti jezgru i izrezati na kocke. Lagano kuhati 8-10 minuta sa sokom od jabuka, 30 g šećera, štangom cimeta i sokom od limuna. Bademe nasjeckati, pomiješati s grožđicama i ostaviti da se ohladi.
Jaja razdvojiti na bjelanjak i žumanjak. Žumanjak pjenasto umutiti s preostalim šećerom. Naizmjenično dodavati mlijeko i brašno. Bjelanjak istući u čvrst snijeg i pažljivo umiješati. Polovicu tijesta zapeći do zlatno smeđe boje, sa svake strane 2-3 minute, na 1 žlici vrućeg maslaca. Pomoću dvije vilice rastrgati na komade, ostaviti na toplom, a preostalo tijesto isto tako ispeći. Poslužiti posuto šećerom u prahu uz kompot od jabuka.