Priprema:
Ćevapčići s rižom i rajčicom
Sastojci
-
- 2 češnja češnjaka
- 1 staklenka peršin
- 400 g govedine
- 400 g janjetine
- 1 kom jaje
- 3 žličice ljute paprike
- soli po želji
- papra po želji
- 1 konzerva rajčica
- 350 ml mesnog temeljaca
- 1 žlica koncentrat rajčice
- 200 g riže
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 - 2 prstohvata šećera
Priprema
Češnjak oguliti i protisnuti kroz prešu. Peršin oprati, osušiti i sitno nasjeckati. Polovicu staviti na hladno; preostali peršin pomiješati s mljevenom govedinom i janjetinom, dodati češnjak i jaje, papriku u prahu i sol. Izraditi 20 rolica (duljine oko 10 cm) i ostaviti na hladnom da odstoje oko 20 minuta.
Rajčice procijediti, sok staviti sa strane i doliti temeljac tako da bude ukupno 500 ml tekućine. Zakuhati zajedno s koncentriranom rajčicom; dodati rižu i kuhati oko 15 minuta. Kockice rajčice dodati riži, lonac maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno da bubri još oko 10 minuta
Ćevapčiće u međuvremenu u velikoj tavi na vrućem ulju peći oko 12 minuta na srednjoj temperaturi sve dok ne postanu hrskavi. Rižu začiniti sa soli, paprom i šećerom, dodati ohlađeni peršin i po tome posložiti ćevapčiće.
Savjet: Uz to ide hladan umak od vrhnja sa sjeckanom mentom koji treba začiniti dodavanjem soli, papra i malo naribane limunove korice.