Ćevapčići s rižom i rajčicom

Ćevapčići s rižom i rajčicom image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 50 min

Sastojci

4 porcije
    • 2   češnja češnjaka
    • 1   staklenka peršin
    • 400   g govedine
    • 400   g janjetine
    • 1   kom jaje
    • 3   žličice ljute paprike
    •   soli po želji
    •   papra po želji
    • 1   konzerva rajčica
    • 350   ml mesnog temeljaca
    • 1   žlica koncentrat rajčice
    • 200   g riže
    • 3   žlice maslinova ulja
    • 1   - 2   prstohvata šećera

Priprema

    Priprema:

    Češnjak oguliti i protisnuti kroz prešu. Peršin oprati, osušiti i sitno nasjeckati. Polovicu staviti na hladno; preostali peršin pomiješati s mljevenom govedinom i janjetinom, dodati češnjak i jaje, papriku u prahu i sol. Izraditi 20 rolica (duljine oko 10 cm) i ostaviti na hladnom da odstoje oko 20 minuta.

    Rajčice procijediti, sok staviti sa strane i doliti temeljac tako da bude ukupno 500 ml tekućine. Zakuhati zajedno s koncentriranom rajčicom; dodati rižu i kuhati oko 15 minuta. Kockice rajčice dodati riži, lonac maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno da bubri još oko 10 minuta

    Ćevapčiće u međuvremenu u velikoj tavi na vrućem ulju peći oko 12 minuta na srednjoj temperaturi sve dok ne postanu hrskavi. Rižu začiniti sa soli, paprom i šećerom, dodati ohlađeni peršin i po tome posložiti ćevapčiće.

    Savjet: Uz to ide hladan umak od vrhnja sa sjeckanom mentom koji treba začiniti dodavanjem soli, papra i malo naribane limunove korice.