Čokoladni kolač s mascarpone kremom i bobičastim voćem

Čokoladni kolač s mascarpone kremom i bobičastim voćem image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 2:30 h

Sastojci

12 porcije
    • 350   g čokolade
    • 350   g maslaca
    • 6   kom jaja
    • 2   kom žumanjak
    • 80   g šećera
    • 250   g brašna
    • 5   g praška za pecivo
    • 250   g mascarponea
    •   ekstrakata vanilije
    • 7   kom jagode
    • 125   g borovnice
    • 10   kom maline
    •   kupine
    •   mente
    •   matičnjaka
    •   čokolade
    • 180   ml slatko vrhnje

Priprema

    Poluduboki kalup kojemu se skida rub namastimo maslacem i lagano pobrašnimo. Kalup stavimo u hladnjak da se maslac stisne. Čokoladu i maslac stavimo u vatrostalnu zdjelu s oblim dnom. Zdjelu stavimo na paru (na lončić s jedva proključalom vodom), da se sastojci otope. Jaja i šećer mikserom istučemo u pjenasti snijeg. Dodamo otopljenu čokoladu i maslac te spojimo laganim pokretima slastičarskom gumenom špatulom, kao da pjenu želimo podmiješati pod otopljenu čokoladu. Dodamo brašno i prašak za pecivo, koje također lagano spojimo sa smjesom. Smjesu ulijemo u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Biskvit stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pečemo ga 20 minuta, a nakon pečenja pustimo da se ohladi 15 minuta na sobnoj temperaturi u kalupu i još 15 minuta u hladnjaku.

    Mascarpone sir razradimo mikserom u zdjeli, da postane gladak. U drugoj zdjeli ekstrakt vanilije dodamo slatkom vrhnju. Slatko vrhnje istučemo u šlag, koji spojimo s mascarpone sirom. Ohlađeni čokoladni biskvit izvadimo iz kalupa. Žlicom nanesemo mascarpone kremu na biskvit u obliku valova. Kolač stavimo u hladnjak na 15 minuta, da se krema malo stisne. Izvadimo iz hladnjaka i naribamo čokoladu po kremi te ukrasimo opranim bobičastim voćem (jagodama, malinama, borovnicama, kupinama). Ukrasimo listićima mente ili matičnjaka.

Oznake