Priprema
Poluduboki kalup kojemu se skida rub namastimo maslacem i lagano pobrašnimo. Kalup stavimo u hladnjak da se maslac stisne. Čokoladu i maslac stavimo u vatrostalnu zdjelu s oblim dnom. Zdjelu stavimo na paru (na lončić s jedva proključalom vodom), da se sastojci otope. Jaja i šećer mikserom istučemo u pjenasti snijeg. Dodamo otopljenu čokoladu i maslac te spojimo laganim pokretima slastičarskom gumenom špatulom, kao da pjenu želimo podmiješati pod otopljenu čokoladu. Dodamo brašno i prašak za pecivo, koje također lagano spojimo sa smjesom. Smjesu ulijemo u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Biskvit stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pečemo ga 20 minuta, a nakon pečenja pustimo da se ohladi 15 minuta na sobnoj temperaturi u kalupu i još 15 minuta u hladnjaku. Mascarpone sir razradimo mikserom u zdjeli, da postane gladak. U drugoj zdjeli ekstrakt vanilije dodamo slatkom vrhnju. Slatko vrhnje istučemo u šlag, koji spojimo s mascarpone sirom. Ohlađeni čokoladni biskvit izvadimo iz kalupa. Žlicom nanesemo mascarpone kremu na biskvit u obliku valova. Kolač stavimo u hladnjak na 15 minuta, da se krema malo stisne. Izvadimo iz hladnjaka i naribamo čokoladu po kremi te ukrasimo opranim bobičastim voćem (jagodama, malinama, borovnicama, kupinama). Ukrasimo listićima mente ili matičnjaka.