Priprema:
Dagnje na buzaru s komoračem, porilukom i cherry rajčicama
Sastojci
-
- 2 kg dagnji svježe
- 3 režnja češnjaka
- 1 kom komorač
- 1 kom poriluk manji
- 4 grančice peršina
- 200 g cherry rajčice
- 2 dl bijelo vino
- maslinova ulja po želji
- papra u zrnu po želji
- 0,5 kom limuna
Priprema
Dagnje očistimo od „brkova”, dobro ih operemo i ocijedimo. Dagnje moraju biti zatvorene, ako primijetimo koju otvorenu, bacimo je.
Češnjak ogulimo i grubo nasjeckamo. Komorač prerežemo na četvrtine, maknemo korijen i narežemo ga na trakice. Poriluk očistimo, prerežemo na pola po dužini i narežemo na trakice. Narezani poriluk dobro operemo i ocijedimo. Cherry rajčice ili rajčice mini grappolo prepolovimo. Peršinov list grubo nasjeckamo.
Buzara:
Široku, dublju tavu zagrijemo na jakoj vatri. Dodamo dagnje i poškropimo s nekoliko kapi maslinova ulja i limuna. Promiješamo školjke i zalijemo ih s 1 dl vina. Poklopimo i kratko dinstamo da školjke puste morsku vodu. Čim se to dogodi i školjke se lagano počnu otvarati, maknemo ih s vatre i procijedimo. Sok sačuvamo.
Tavu pobrišemo kuhinjskih ubrusom i ponovno zagrijemo. Na maslinovu ulju prodinstamo narezani komorač (2 minute), dodamo sjeckani češnjak i poriluk i popaprimo. Promiješamo i dinstamo dodatne 2 minute. Dodamo ostatak bijelog vina i trećinu soka od dagnji. Vratimo dagnje u tavu, promiješamo i poklopimo. Pustimo da sve zajedno prokuha 3 minute, ugasimo vatru i poklopljeno ostavimo da odstoji 5 minuta. Dodamo narezane cherry rajčice ili rajčice mini grappolo, poškropimo s nekoliko kapi maslinova ulja i sokom limuna te posipamo sjeckanim peršinovim listom. S obzirom na to da dagnje sadrže u sebi more, buzaru ne solimo, zato u školjke dodajemo malo soka od prethodnog dinstanja dagnji. Uz dagnje poslužimo svježi bijeli kruh ili tostiranu bruschettu.