Losos:
File lososa sa krostom od rajčica i bilja, sotirano povrće i umak od bijelog vina
Sastojci
-
- 1 pakovanje losos
- 1 pakovanje povrće
- 50 g začinska maslaca
- 0,1 l bijelo vino
- 0,2 l vrhnja za kuhanje
- 0,5 luka
- 1 režanj češnjak
- 1 kom lovorov list
- 1 kom muškatni oraščić
- 1 grančica peršin
- 100 g maslaca
- 2 žlice krušnih mrvica
- maslinova ulja po želji
- soli po želji
- papra po želji
Priprema
Losos stavimo na papir za pečenje i prema uputama na pakiranju dovršimo u pećnici.
Povrće:
Povrće kratko blanširamo u kipućoj vodi. Kada se otopi i zagrije procijedimo ga. 50 g običnog i 50 g slanog maslaca otopimo u tavi, dodamo 2 žlice krušnih mrvica, koje kratko popržimo. Dodamo ocijeđeno povrće, koje provrtimo po tavi. Začinimo ga naribanim muškatnim oraščićem i paprom, te posipamo sitno sjeckanim peršinom.
Umak:
Luk i češnjak sitno nasjeckamo i zacaklimo u lončiću na maslinovom ulju. Lagano posolimo i popaprimo i dodamo lovorov list i stapke peršina. Zalijemo bijelim vinom, kratko reduciramo da vino ispari i zalijemo vrhnjem za kuhanje. Zakuhamo i pustimo da umak reducira trećinu. Dosolimo i dopaprimo po potrebi i dodamo 50 g hladnog maslaca. Ugasimo vatru i uz stalno miješanje pustimo da se maslac sjedini sa umakom. Procijedimo ga kroz fino cjedilo.