File lososa sa krostom od rajčica i bilja, sotirano povrće i umak od bijelog vina

File lososa sa krostom od rajčica i bilja, sotirano povrće i umak od bijelog vina image
Težina pripreme Lagano
Priprema 30 min
Kuhanje 30 min

Sastojci

3 osoba
    • 1   pakovanje losos
    • 1   pakovanje povrće
    • 50   g začinska maslaca
    • 0,1   l bijelo vino
    • 0,2   l vrhnja za kuhanje
    • 0,5   luka
    • 1   režanj češnjak
    • 1   kom lovorov list
    • 1   kom muškatni oraščić
    • 1   grančica peršin
    • 100   g maslaca
    • 2   žlice krušnih mrvica
    •   maslinova ulja po želji
    •   soli po želji
    •   papra po želji

Priprema

    Losos:

    Losos stavimo na papir za pečenje i prema uputama na pakiranju dovršimo u pećnici.

    Povrće:

    Povrće kratko blanširamo u kipućoj vodi. Kada se otopi i zagrije procijedimo ga. 50 g običnog i 50 g slanog maslaca otopimo u tavi, dodamo 2 žlice krušnih mrvica, koje kratko popržimo. Dodamo ocijeđeno povrće, koje provrtimo po tavi. Začinimo ga naribanim muškatnim oraščićem i paprom, te posipamo sitno sjeckanim peršinom.

    Umak:

    Luk i češnjak sitno nasjeckamo i zacaklimo u lončiću na maslinovom ulju. Lagano posolimo i popaprimo i dodamo lovorov list i stapke peršina. Zalijemo bijelim vinom, kratko reduciramo da vino ispari i zalijemo vrhnjem za kuhanje. Zakuhamo i pustimo da umak reducira trećinu. Dosolimo i dopaprimo po potrebi i dodamo 50 g hladnog maslaca. Ugasimo vatru i uz stalno miješanje pustimo da se maslac sjedini sa umakom. Procijedimo ga kroz fino cjedilo.