Priprema
Francusko tijesto s rajčicama i mozzarellom
Sastojci
-
- 2 kom rajčice
- 1 list lisnato tijesto
- 2 kugle mozzarelle
- soli po želji
- 0,5 čaše grana padano sira nariban
- 1 češanj češnjak
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica bosiljak
- 1 kom jaje
Priprema
Zagrijemo pećnicu na 200 stupnjeva C.
List francuskog tijesta raširimo na ploči koja je oprašena brašnom i lagano razvučemo.
Tijesto režemo na 12 kvadrata. U svakom kvadratu, uz pomoć tupe strane noža, crtamo, tako što lagano pritišćemo oštricu u tijesto, manji kvadrat, oko 1 cm od ruba. Kvadrate tijesta slažemo na limu obloženom pergamenom.
Uz pomoć kista, razmućenim jajetom u zdjelici, mažemo svaki kvadrat. Gornji dio posipamo naribanim sirom grana padano.
Svaki komadić tijesta punktiramo na nekoliko mjesta vilicom i stavljamo u pećnicu na oko 10 minuta, sve dok tijesto ne dobije laganu tamnu boju. Vadimo ga i hladimo.
Za to vrijemerajčicerežemo na ploške, solimo i stavljamo na stranu. Nakon 10 minuta odstranjujemo sok koji se iscijedio iz rajčica
Sir mozzarellu ribamo na ribežu. S njim posipamo svaki kvadrat tijesta. Na stavljamo ploške rajčica.
Češanjčešnjakastišćemo kroz prešu. Bosiljak vrlo sitno sjeckamo. Oba sastojka miješamo s maslinovim uljem i s time mažemo gornje površine rajčica.
Ponovno stavljamo sve u pećnicu i pečemo oko 10-15 minuta, sve dok rubovi tijesta ne dobiju tamniju boju.