Priprema:
Fusilloni all'Amatricana
Sastojci
-
- 1 pakovanje fusilli
- 1 staklenka umak od rajčice
- 1 pakovanje grana padano sir
- 100 g slanine dimljena
- 1 - 2 chili papričice svježe
- 1 grančica peršin
- 1 grančica bosiljak
- 0,5 luka
- 1 režanj češnjak
- balzamični ocat po želji
- maslinova ulja po želji
- soli po želji
- papra po želji
Priprema
Slaninu narežemo na kockice ili trakice.
Čili papričice prepolovimo, izvadimo koštice i sitno nasjeckamo.
Luk i češnjak sitno nasjeckamo
Peršin list grubo nasjeckamo.
Grana Padano naribamo na listiće.
Pasta:
Na maslinovom ulju popržimo slaninu, luk i češnjak. Dodamo sjeckane čili papričice i peršin. Kada slanina pohrskavi, dodamo par kapi balzamičnog octa i umak od rajčice. Smanjimo skroz vatru i kratko iskuhamo da se sastojci spoje. Umak popaprimo.
Dobro posolimo vodu i zakuhamo ju. Čim zaključa, dodamo Fusillone. Kuhamo ih prema uputama na pakiranju, cca.7-8 minuta. Procijedimo ih, ali sačuvamo 2 dl vode od kuhanja.
Vruće kuhane Fusillone dodamo umaku, dodamo i malo vode od kuhanja, par kapi maslinova ulja i dobro promiješamo da se umak spoji sa paštom. Ako nam se pašta čini suha, dodamo još vode od kuhanja. Načupkamo par listića bosiljka i dodamo ih pašti. Rasporedimo po tanjurima i posipamo listićima Grana Padana.