Grah

Grah image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

4 osoba
    • 0,5   kg graha
    • 1   kom luk
    • 1   češanj češnjak
    • 2   kom mrkve
    •   korijena celera komadić
    • 1   korijen peršin
    • 2   kom lovorova lista
    • 150   g rajčice
    •   mljevene paprike slatka i ljuta
    • 200   g slanine
    • 2   žlice masti
    • 400   g suhih dimljenih rebara

Priprema

    Priprema:

    Grah preko noći namočiti u vodi. Vodu promijeniti barem jednom tokom močenja. Dimljena rebrica prokuhati desetak minuta, a vodu od kuhanja nakon toga baciti. Namočeni grah također prokuhati (može i 2 puta po 5 minuta), procijediti i vodu baciti.

    Nasjeckani luk popržiti na svinjskoj masti, dodati na kockice narezano povrće i komadiće dimljene slanine. Propirjati nekoliko minuta i dodati prokuhani grah, prokuhana rebrica, sjeckanu rajčicu i lovorov list. Začiniti solju, paprom, slatkom i ljutom paprikom u prahu (po želji), zaliti vodom ili temeljcem i kuhati da grah omekša i zgusne. Po potrebi dodavati tekućinu. U gotovi grah umiješati nasjeckani peršin list. Uz grah možemo poslužiti i kuhanu ili pečenu kobasicu, uz već kuhana rebrica i slaninu.