Priprema:
Gratinirani bakalar
Sastojci
-
- 600 g bakalara
- 60 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 30 g brašna
- 4 žlice senfa vrhom napunjene
- 150 g šlaga
- papra po želji
- soli po želji
- šećera po želji
- 1 stručak limunov sok
- 40 g brašna za valjanje
Priprema
File ribe odmrznuti. 30 g maslaca rastopiti. Dodati brašno i miješajući zapržiti. Miješajući doliti mlijeko. Dodati vrhnje, senf, sol i papar i kuhati 5 minuta miješajući, sve dok se umak ne zgusne. Začiniti šećerom, limunovim sokom, soli i paprom i ostaviti da se malo ohladi.
Ribu oprati, tapkanjem obrisati i eventualno narezati na manje komade.
Vrhove vlasca otrgati i sitno nasjeckati. Pomiješati brašnom za valjanje. Polovicu umaka staviti u kalup za nabujak. Po tome podijeliti komade ribe, dodati sol, papar i malo limunovog soka. Po tome raspodijeliti preostali umak. Posipati mješavinom brašna za valjanje. Preostali maslac u tankim ploškicama raspodijeliti po tome. Gratin peći 25-30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Pošip vrhunsko bijelo vino