Gratinirani bakalar

Gratinirani bakalar image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 50 min

Sastojci

4 porcije
    • 600   g bakalara
    • 60   g maslaca
    • 300   ml mlijeka
    • 30   g brašna
    • 4   žlice senfa vrhom napunjene
    • 150   g šlaga
    •   papra po želji
    •   soli po želji
    •   šećera po želji
    • 1   stručak limunov sok
    • 40   g brašna za valjanje

Priprema

    Priprema:

    File ribe odmrznuti. 30 g maslaca rastopiti. Dodati brašno i miješajući zapržiti. Miješajući doliti mlijeko. Dodati vrhnje, senf, sol i papar i kuhati 5 minuta miješajući, sve dok se umak ne zgusne. Začiniti šećerom, limunovim sokom, soli i paprom i ostaviti da se malo ohladi.

    Ribu oprati, tapkanjem obrisati i eventualno narezati na manje komade.

    Vrhove vlasca otrgati i sitno nasjeckati. Pomiješati brašnom za valjanje. Polovicu umaka staviti u kalup za nabujak. Po tome podijeliti komade ribe, dodati sol, papar i malo limunovog soka. Po tome raspodijeliti preostali umak. Posipati mješavinom brašna za valjanje. Preostali maslac u tankim ploškicama raspodijeliti po tome. Gratin peći 25-30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C.

    Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Pošip vrhunsko bijelo vino