Priprema:
Gratinirani krumpir i jabuke uz dodatak sira s plavom plijesni
Sastojci
4
porcije
-
- 2 kom jabuke
- 2 kom luka
- masti za kalup
- 1 kg krumpir
- papra po želji
- soli po želji
- 1 - 2 grančice kadulje
- 150 g šlaga
- 75 ml povrtnoga temeljaca
- 75 ml soka od jabuke
- 300 g sira s plemenitom plijesni
Priprema
Oguliti luk, jabuke i krumpir. Luk nasjeckati. Jabuke i krumpir narezati na tanke ploške (ili rezati spravom za guljenje) i s lukom poslagati na namašćeni kalup za nabujak, pri tome blago začiniti solju i paprom.
Listiće kadulje sitno nasjeckati. Izmiješati sa šlagom, jabučnim sokom, povrtnim temeljcem, solju i paprom te preliti preko krumpira i luka. Zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C 40 minuta. U međuvremenu sir s plavom plijesni narezati na tanke ploške. Staviti preko krumpira i peći još 20-25 minuta. Može se poslužiti uz miješanu zelenu salatu.
Preporuka za vino uz jelo:Kalifornijski Zinfandel rose vino 2017