Priprema marinade:
Gulaš od divljači
Sastojci
-
- 400 g mrkve
- 400 g mesa verpa
- 800 g mesa jelena
- 200 g celera
- 600 g luka
- 2 l vode
- 200 g peršina korijen
- 0,5 l vinski ocat
- lovorova lista po želji
- 3 kom klinčića
- 2 štapića cimeta
- 2 kom anisa zvjezdasta
- češnjaka po želji
- papra po želji
- soli po želji
- koncentrata rajčice po želji
- crnoga vina po želji
- mesnog temeljaca po želji
- marmelade od brusnica po želji
- borovnice po želji
Priprema
U duboku posudu uliti vodu i ocat, dobro promiješati, dodati korjenasto povrće i ostale začine, osim soli. Meso narezati na kocke i staviti u marinadu da odstoji preko noći.
Priprema gulaša:
Meso izvaditi iz marinade i pomoću cjedila ukloniti višak tekućine. Ocijeđeno meso sa svake strane prepržiti na jako vrućoj tavi dok ne porumeni.Izvaditi meso iz tave i ostaviti sa strane. Na istu masnoću dodati sitno sjeckani luk i polagano ga pržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju, zatim vratiti meso i ocijeđeno korjenasto povrće iz marinade. Pustiti da se sve lagano pirja, zaliti vinom i pustiti da alkohol ishlapi. Nakon toga dodati koncentrat rajčice, zaliti temeljcem da prekrije meso. Dodati lovor list, cimet, klinčiće, zvjezdasti anis, malo suhih borovica i papar u zrnu. Kad gulaš prokuha, smanjiti vatru na lagano, dodati marmeladu od brusnice i lagano kuhati oko sat i pol. Po potrebi doliti još temeljca i posoliti.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIACabernet Sauvignon vrhunsko crno vino