Priprema:
Guščji bataci na kiselom kupusu s grožđem
Sastojci
-
- 4 kom guščjih bataka
- 1 pakovanje kiseli kupus
- 1 kom luk
- 60 g grožđica
- 1 kom lovorov list
- 40 g maslaca
- 8 kom borovnice
- papra po želji
- soli po želji
- 250 ml bijelo vino
- 3 žlice smeđega šećera
- 2 žlice maslinova ulja
- 4 žličice cvjetnoga meda
- 150 g grožđa
- 150 g grožđa
Priprema
Guščje batake odmrznemo u hladnjaku. Rimski lonac namačemo u hladnoj vodi minimalno 10 minuta te osušimo. Kiseli kupus ocijedimo. Luk očistimo i izrežemo na kockice. U rimski lonac dodamo kupus, grožđice, lovor, borovice, maslac, sol, papar i šećer te promiješamo. Zalijemo sa 150 ml vina, poklopimo i stavimo u hladnu pećnicu. Temperaturu pećnice stavimo na 200 °C i pečemo 30 minuta. Batake operemo i ocijedimo. Pečemo ih u vrućem ulju cca. 4 minute sa strane na kojoj je koža. Zatim ih okrenemo i pečemo još 2 minute, dodamo sol i papar. Položimo batake na kiseli kupus te zalijemo preostalim vinom. Lonac pokrijemo i pečemo u vrućoj pećnici na 200 °C cca. 70-80 minuta. Batake premažemo medom i pečemo još 10 minuta u pećnici. Grožđe operemo i izrežemo na polovice. Pomiješamo s kiselim kupusom i kušamo. Uz ovo jelo možete servirati pire krumpir.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Merlot, Kvalitetno bijelo vino 2016