Guščji bataci na kiselom kupusu s grožđem

Guščji bataci na kiselom kupusu s grožđem image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 2:15 h

Sastojci

4 porcije
    • 4   kom guščjih bataka
    • 1   pakovanje kiseli kupus
    • 1   kom luk
    • 60   g grožđica
    • 1   kom lovorov list
    • 40   g maslaca
    • 8   kom borovnice
    •   papra po želji
    •   soli po želji
    • 250   ml bijelo vino
    • 3   žlice smeđega šećera
    • 2   žlice maslinova ulja
    • 4   žličice cvjetnoga meda
    • 150   g grožđa
    • 150   g grožđa

Priprema

    Priprema:

    Guščje batake odmrznemo u hladnjaku. Rimski lonac namačemo u hladnoj vodi minimalno 10 minuta te osušimo. Kiseli kupus ocijedimo. Luk očistimo i izrežemo na kockice. U rimski lonac dodamo kupus, grožđice, lovor, borovice, maslac, sol, papar i šećer te promiješamo. Zalijemo sa 150 ml vina, poklopimo i stavimo u hladnu pećnicu. Temperaturu pećnice stavimo na 200 °C i pečemo 30 minuta. Batake operemo i ocijedimo. Pečemo ih u vrućem ulju cca. 4 minute sa strane na kojoj je koža. Zatim ih okrenemo i pečemo još 2 minute, dodamo sol i papar. Položimo batake na kiseli kupus te zalijemo preostalim vinom. Lonac pokrijemo i pečemo u vrućoj pećnici na 200 °C cca. 70-80 minuta. Batake premažemo medom i pečemo još 10 minuta u pećnici. Grožđe operemo i izrežemo na polovice. Pomiješamo s kiselim kupusom i kušamo. Uz ovo jelo možete servirati pire krumpir.

    Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Merlot, Kvalitetno bijelo vino 2016