Postupak:
Hamburger sa grilla by Pregacha
Sastojci
-
- 1 žličica papar
- 800 g mljevenoga mesa
- 10 g senfa
- 6 kom peciva za hamburger
- povrća po želji (rajčice, krastavci, luk, zelena salata)
- 12 režnja slanine
-
Umak
- ljute paprike po želji
- kečapa po želji
- kisela vrhnja po želji
- soli po želji
- češnjaka po želji
Priprema
Najprije pripremite meso, tako što ćete ga pomiješati sa senfom i paprom jako kratko (tek da se poveže) i ostavite u hladnjaku dok pripremate vatru za grill. Kada je vatra spremna, od mesa oblikujte pljeskavice, debele oko 2 cm. Neka budu malo većeg promjera od peciva, jer će se skupiti prilikom grillanja i lagano ih posolite. Sredinu mesa pritisnite prstima, kako bi nastalo udubljenje, što će pomoći mesu da se ravnomjerno peče, ostane sočno i da se ne skupi puno. Iako većinu mesa za grill vadimo iz hladnjaka dosta prije grillanja, jer je najbolje da dosegne približno sobnu temperaturu, pljeskavice je najbolje držati u hladnjaku do samog pečenja.
Grill dobro namastite, pa stavite pljeskavice na pečenje. I ne biste ih trebali puno dirati na grillu jer tako gubi sočnost i postat će tvrd. Ukoliko imate poklopac na grillu, poklopite jer ćete time ubrzati proces pečenja. Nakon 4, 5 minuta okrenite i pecite na drugoj strani opet do željene zapečenosti. Nakon pečenja meso ostavite 5 minuta da odmori, a vi na grillu prepecite svako pecivo koje ste prerezali na pola, kao i pancetu. Kada je sve spremno, slažite hamburgere po želji i ukusu. Ja sam na donji dio peciva stavila zelenu salatu koju sam posula bijelim umakom. Stavila sam pljeskavicu, tanki kolut rajčice i par krastavaca, malo luka. Posula sam umakom od kečapa, stavila fetu hrskave slanine i poklopila drugom polovicom peciva. Poslužila sam uz krumpir izrezan na tanke šnite, posoljen i posut mljevenom paprikom te poprskan maslinovim uljem. Pekla sam ga u pećnici dok nije postao hrskav.