Janssons frestelse (Janssonovo iskušenje, nabujak od krumpira)

Janssons frestelse (Janssonovo iskušenje, nabujak od krumpira) image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 1:15 h

Sastojci

4 porcije
    • 3   žlice maslaca
    • 2   kom luka
    • 2   konzerve inćuna
    • 1   kg krumpir
    •   masti za kalup
    •   papra po želji
    •   soli po želji
    • 200   g šlaga
    • 3   žlice brašna

Priprema

    Priprema:

    Luk oguliti i sitno nasjeckati. Pirjati u žlici vrućeg maslaca dok ne postane staklasto.

    Inćune ocijediti, tekućinu skupiti. Ribe narezati na male komade (provjeriti udio soli). Krumpir oguliti i grubo naribati. 1/3 staviti u namašćen kalup za nabujak, poprskati s 2-3 žlice tekućine od inćuna, popapriti, a po potrebi i lagano posoliti. Po tome raspodijeliti polovicu inćuna i luka, postupak ponoviti, potom završiti s preostalim krumpirom.

    Preliti sa 150 ml vrhnja. Posipati brašnom za valjanje, dodati maslac narezan na tanke ploškice i peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C. Preliti ostatkom vrhnja i peći još 25-30 minuta dok ne postane hrskavo. K tome ide miješana salata.

    Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Malvazija Istarska kvalitetno bijelo vino