Priprema:
Janssons frestelse (Janssonovo iskušenje, nabujak od krumpira)
Sastojci
-
- 3 žlice maslaca
- 2 kom luka
- 2 konzerve inćuna
- 1 kg krumpir
- masti za kalup
- papra po želji
- soli po želji
- 200 g šlaga
- 3 žlice brašna
Priprema
Luk oguliti i sitno nasjeckati. Pirjati u žlici vrućeg maslaca dok ne postane staklasto.
Inćune ocijediti, tekućinu skupiti. Ribe narezati na male komade (provjeriti udio soli). Krumpir oguliti i grubo naribati. 1/3 staviti u namašćen kalup za nabujak, poprskati s 2-3 žlice tekućine od inćuna, popapriti, a po potrebi i lagano posoliti. Po tome raspodijeliti polovicu inćuna i luka, postupak ponoviti, potom završiti s preostalim krumpirom.
Preliti sa 150 ml vrhnja. Posipati brašnom za valjanje, dodati maslac narezan na tanke ploškice i peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C. Preliti ostatkom vrhnja i peći još 25-30 minuta dok ne postane hrskavo. K tome ide miješana salata.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Malvazija Istarska kvalitetno bijelo vino