Priprema:
Jesenski povrtni lonac s pestom od peršina
Sastojci
-
- 300 g celera
- 0,5 kom hokaido tikvi
- 250 g mrkve
- 1 kom luk
- 600 g brokule
- 5 žlice maslinova ulja
- soli po želji
- papra po želji
- 1,2 l povrtnoga temeljaca
- 30 g badema
- 1 žličica mažuran
- 1 češanj češnjak
- 1 lonac peršin
- 0,25 kom limunovog soka
- 100 g fusilla
- 0,25 kom limunova korice
- 2 kom poriluka
Priprema
Tikvu, celer, mrkvu i luk oguliti, iz tikve izvaditi koštice i vlakna u sredini. Luk nasjeckati sitno, a ostalo povrće krupno. Poriluk oprati i narezati na debele kolute. Brokulu oprati, razdijeliti na cvjetiće, stabljiku oguliti i narezati na krupne kocke.
Tikvu, celer, mrkvu, luk, poriluk i stabljiku brokule pirjati na 1 žlici vrućeg ulja. Zaliti vrućim temeljcem, začiniti solju, paprom, mažuranom i koricom limuna te kuhati do vrenja. Kuhati dalje još 10 minuta na laganoj vatri. Dodati cvjetiće brokule i tjesteninu i lagano kuhati još 8-10 minuta.
U međuvremenu nasjeckati bademe i propržiti u tavi bez masnoće. Otkinuti listiće peršina, smiksati s ostatkom ulja. Češnjak oguliti i istisnuti u to, dodati sol i malo limunovog soka. Pesto umiješati u juhu i po potrebi začiniti.