Priprema:
Karipski Rumtopf (voće u rumu)
Sastojci
-
- 360 g kivija
- 500 g ananasa
- 800 - 900 ml ruma
- 3 pakovanja vanilin šećera
- 450 g smeđega šećera
- 500 g breskvi
- 500 g marelice
- 450 g papaje
- 450 g manga
Priprema
Ananas oguliti, odstraniti drvenasti dio i meso narezati na komade, izvagati 500 g. Kivi oguliti, prepoloviti i narezati na debele ploške. Voće, 150 g šećera i 1 paketić vanilin šećera pomiješati u čistom glinenom loncu ("Rumtopf") (zapremine oko 4 l). Preko toga preliti 500-600 ml ruma, dok voće ne bude prekriveno rumom. Voće eventualno opteretiti tanjurićem, kako bi bilo sasvim prekriveno tekućinom. Ostaviti 5-7 dana pokriveno na hladnom i tamnom mjestu.
Breskve i marelice kratko prokuhati (blanširati), oguliti, prerezati na pola i odstraniti koštice. Polovice marelica još jednom prerezati, breskve narezati na debele kriške. Dodati u lonac sa 150 g šećera i 1 paketićem vanilin šećera. Doliti oko 150 ml ruma, dok voće ponovo ne bude prekriveno rumom. Opteretiti i ostaviti pokriveno još 5-7 dana.
Mango oguliti, odstraniti košticu i narezati na komade veličine zalogaja. Papaju rasjeći na pola, odstraniti koštice, oguliti i također narezati. Oboje dodati u lonac s preostalim šećerom i vanilin šećerom te ponovo doliti oko 150 ml ruma, dok voće ponovo ne bude prekriveno. Ponovo opteretiti i ostaviti da stoji najmanje 2 tjedna. Voće u rumu poslužiti kao desert npr. sa sladoledom od vanilije.