Knedle na pari s umakom od vanilije

Knedle na pari s umakom od vanilije image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1 h

Sastojci

6 porcije
    • 100   g šećera
    • 500   ml mlijeka
    • 125   g maslaca
    • 1   kocka kvasac
    • 3   kom jaja
    •   soli prstohvat
    • 4   pakovanja vanilin šećera
    • 500   g brašna
    • 200   g šlaga
    •   brašna za obradu

Priprema

    Priprema:

    250 ml mlijeka ugrijati da bude mlako. Dodati 1 žlicu šećera, u to razmrviti kvasac i rastopiti. Ostaviti pokriveno na toplom mjestu 15 minuta.

    U zdjeli pomiješati brašno, 60 g šećera, 75 g mekog razmrvljenog maslaca, 1 jaje sobne temperature i sol. Dodati mlijeko s rastopljenim kvascem i umijesiti glatko tijesto. Ponovo pokriti i ostaviti dizati oko sat vremena.

    Tijesto još jednom premijesiti, oblikovati u 12 kugli jednake veličine i staviti na dasku posutu brašnom, ostaviti još 15 minuta pokriveno. U međuvremenu u širokoj posudi ili pekaču zagrijavati preostalo mlijeko, preostali šećer i maslac i 1 paketić vanilin šećera, sve dok se maslac ne rastopi. U to natisnuti knedle jednu do druge i poklopljene kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta, pri čemu ne otvarati poklopac.

    Od preostalih jaja razdvojiti bjelanjak i žumanjak (bjelanjak upotrijebiti za nešto drugo). Zakuhati vrhnje. Žumanjak pomiješati s preostalim vanilin šećerom da se dobije gusta pjenasta smjesa, dodati vrhnje uz miješanje. Jaja s vrhnjem tući na pari 7-10 minuta, dok se umak blago ne zgusne. Topli ili ohlađeni umak poslužiti uz knedle.

Oznake