Krumpir s bešamel umakom i gljivama

Krumpir s bešamel umakom i gljivama image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1 h

Sastojci

4 porcije
    • 1   kg krumpir
    •   soli
    • 750   g gljive
    • 1   kom luk
    • 2   žlice suncokretova ulja
    • 40   g maslaca
    • 40   ml brašna
    • 400   - 500   ml mlijeka
    • 11   g šlaga
    • 1   kom muškatni oraščić naribani
    •   papra
    •   smeđega šećera
    •   limunovog soka nekoliko kapi
    •   peršina po želji

Priprema

    Priprema:

    Krumpir oguliti, narezati na ploške debljine 1 cm, oprati i kuhati u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta dok ne postane mekan; potom izliti vodu i ostaviti krumpir da se ocijedi.

    U međuvremenu oguliti i nasjeckati luk. Šampinjone oprati i narezati na veće kockice. Po porcijama pržiti u žlici ulja, izliti tekućinu i sačuvati je. Drugoj porciji dodati na kraju luk i pirjati ga dok ne postane proziran. Gljive ostaviti sa strane.

    Maslac otopiti u loncu, posipati brašnom i stalno miješajući zapržiti oko 1 min. Tekućini od gljiva doliti mlijeko da bude ukupno 500 ml tekućine, dodati u zaprženo brašno i dobro promiješati. Dodati vrhnje, kuhati 5 min i začiniti muškatnim oraščićem, soli, paprom, šećerom i limunovim sokom. Dodati gljive, kuhati 2 minute. Dodati ploške krumpira, pirjati 3-5 minuta.

    Natrgati list peršina, nasjeckati ga i posipati po krumpiru u bešamel umaku.

    Preporuka za vino uz jelo:Cimarosa JAR Chardonnay / Colomard 2017