Priprema:
Krumpir s bešamel umakom i gljivama
Sastojci
-
- 1 kg krumpir
- soli
- 750 g gljive
- 1 kom luk
- 2 žlice suncokretova ulja
- 40 g maslaca
- 40 ml brašna
- 400 - 500 ml mlijeka
- 11 g šlaga
- 1 kom muškatni oraščić naribani
- papra
- smeđega šećera
- limunovog soka nekoliko kapi
- peršina po želji
Priprema
Krumpir oguliti, narezati na ploške debljine 1 cm, oprati i kuhati u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta dok ne postane mekan; potom izliti vodu i ostaviti krumpir da se ocijedi.
U međuvremenu oguliti i nasjeckati luk. Šampinjone oprati i narezati na veće kockice. Po porcijama pržiti u žlici ulja, izliti tekućinu i sačuvati je. Drugoj porciji dodati na kraju luk i pirjati ga dok ne postane proziran. Gljive ostaviti sa strane.
Maslac otopiti u loncu, posipati brašnom i stalno miješajući zapržiti oko 1 min. Tekućini od gljiva doliti mlijeko da bude ukupno 500 ml tekućine, dodati u zaprženo brašno i dobro promiješati. Dodati vrhnje, kuhati 5 min i začiniti muškatnim oraščićem, soli, paprom, šećerom i limunovim sokom. Dodati gljive, kuhati 2 minute. Dodati ploške krumpira, pirjati 3-5 minuta.
Natrgati list peršina, nasjeckati ga i posipati po krumpiru u bešamel umaku.
Preporuka za vino uz jelo:Cimarosa JAR Chardonnay / Colomard 2017