Kuglof s grožđicama, orasima i čokoladom

Kuglof s grožđicama, orasima i čokoladom image
Težina pripreme Teško
Priprema 0 min
Kuhanje 2:30 h

Sastojci

8 porcije
    • 5   kom jaja
    • 150   g smeđega šećera
    • 200   g brašna
    • 1   dl suncokretovo ulje
    • 1   kom prašak za pecivo
    • 1   kom vanilin šećer
    • 1   kom limun
    • 2   žlice ruma
    • 50   g oraha
    • 50   g grožđica
    • 2   režnja čokolade
    • 2   žlice kakaa
    • 1   kockica maslac
    • 1   žlica šećer u prahu

Priprema

    Žumanjke odvojimo od bjelanjaka. Žumanjke pomiješamo s vanilin šećerom i smeđim šećerom te ručnim mikserom pjenasto razradimo. Smjesi postupno dodajemo ulje, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, rum, sjeckane orahe, grožđice i brašno. Kuhačom dobro promiješamo. Bjelanjke istučemo u snijeg i slastičarskom špatulom lagano umiješamo u smjesu žumanjaka. Dobivenu smjesu podijelimo u dvije posude. U jednu smjesu umiješamo kakao i komadiće čokolade. Kalup za kuglof namastimo maslacem i pobrašnimo ga. Višak brašna istresemo iz kalupa. Kalup naizmjence punimo svijetlom i tamnom smjesom, tj. ulijevamo obje smjese istodobno da se prelijevaju jedna po drugoj. Ako nismo dovoljno spretni da istodobno lijevamo dvije smjese u kalup, pomognemo si žlicama. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C kuglof pečemo 40 minuta. Drvenim štapićem provjerimo je li kuglof pečen. Ako štapić ostane suh nakon ubadanja, onda je pečen, ako je štapić vlažan i smjesa se po njemu lijepi, onda kuglof još treba peći. Nakon pečenja, kuglof ostavimo 15 minuta da se ohladi u kalupu, pa ga potom iskrenemo na tanjur ili pladanj. Kada se skroz ohladi, posipamo ga šećerom u prahu i ukrasimo narezanim narančama i crvenim ribizom.

Oznake