Žumanjke odvojimo od bjelanjaka. Žumanjke pomiješamo s vanilin šećerom i smeđim šećerom te ručnim mikserom pjenasto razradimo. Smjesi postupno dodajemo ulje, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, rum, sjeckane orahe, grožđice i brašno. Kuhačom dobro promiješamo. Bjelanjke istučemo u snijeg i slastičarskom špatulom lagano umiješamo u smjesu žumanjaka. Dobivenu smjesu podijelimo u dvije posude. U jednu smjesu umiješamo kakao i komadiće čokolade. Kalup za kuglof namastimo maslacem i pobrašnimo ga. Višak brašna istresemo iz kalupa. Kalup naizmjence punimo svijetlom i tamnom smjesom, tj. ulijevamo obje smjese istodobno da se prelijevaju jedna po drugoj. Ako nismo dovoljno spretni da istodobno lijevamo dvije smjese u kalup, pomognemo si žlicama. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C kuglof pečemo 40 minuta. Drvenim štapićem provjerimo je li kuglof pečen. Ako štapić ostane suh nakon ubadanja, onda je pečen, ako je štapić vlažan i smjesa se po njemu lijepi, onda kuglof još treba peći. Nakon pečenja, kuglof ostavimo 15 minuta da se ohladi u kalupu, pa ga potom iskrenemo na tanjur ili pladanj. Kada se skroz ohladi, posipamo ga šećerom u prahu i ukrasimo narezanim narančama i crvenim ribizom.
Kuglof s grožđicama, orasima i čokoladom
Sastojci
8
porcije
-
- 5 kom jaja
- 150 g smeđega šećera
- 200 g brašna
- 1 dl suncokretovo ulje
- 1 kom prašak za pecivo
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kom limun
- 2 žlice ruma
- 50 g oraha
- 50 g grožđica
- 2 režnja čokolade
- 2 žlice kakaa
- 1 kockica maslac
- 1 žlica šećer u prahu