Male pite s jabukama i svinjskim fileom

Male pite s jabukama i svinjskim fileom image
Težina pripreme Teško
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

12 porcije
    • 170   g maslaca
    • 250   g brašna
    •   soli po želji
    • 2   žličice praška za pecivo
    • 300   g jabuke
    • 2   kom ljubičasti luk
    • 1   - 2   žličice cvjetnoga meda
    •   šarenih paprika po želji
    • 1   žličica ružmarin
    • 400   g svinjska kotleta
    • 1   žlica balzamični ocat
    • 100   g šlaga
    • 2   kom jaja
    • 100   g emmentalera naribanog

Priprema

    Priprema:

    125 g maslaca narezati na kockice i s brašnom, poravnatom žličicom soli, praškom za pecivo i 3-4 žlice hladne vode brzo izraditi u glatko tijesto. Ostaviti tijesto da stoji sat vremena na hladnom.

    U međuvremenu oguliti luk i narezati na kolutove. Jabuke oguliti, izvaditi koštice i narezati na kockice. S kolutovima luka pirjati u žlici vrućeg maslaca oko 5 minuta dok ne postane mekano. Posoliti i popapriti, poprskati medom i ostaviti da se karamelizira oko 1 minute, potom izvaditi. Svinjski file oprati, tapkanjem obrisati i narezati na 24 tanke ploške. Zapeći oko 4 minute u preostalom maslacu uz povremeno okretanje, začiniti ružmarinom, soli i paprom. Dodati balzamični ocat i ostaviti da se ohladi.

    Tijesto izvaljati na malo brašna na debljinu od 3 mm. Izrezati 12 krugova (10-12 cm Ø) i staviti u namašćena udubljenja kalupa za muffine, više puta probosti. Po tome raspodijeliti po 1 plošku filea i povrće s lukom i jabukama. Pomiješati vrhnje, jaja, sol i papar, preliti preko tijesta, nadjenuti ostalim ploškama filea i posipati sirom. Pite peći oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C sve dok ne postanu zlatno-žute. Poslužiti vruće ili hladno.

Oznake