Priprema:
Male pite s jabukama i svinjskim fileom
Sastojci
-
- 170 g maslaca
- 250 g brašna
- soli po želji
- 2 žličice praška za pecivo
- 300 g jabuke
- 2 kom ljubičasti luk
- 1 - 2 žličice cvjetnoga meda
- šarenih paprika po želji
- 1 žličica ružmarin
- 400 g svinjska kotleta
- 1 žlica balzamični ocat
- 100 g šlaga
- 2 kom jaja
- 100 g emmentalera naribanog
Priprema
125 g maslaca narezati na kockice i s brašnom, poravnatom žličicom soli, praškom za pecivo i 3-4 žlice hladne vode brzo izraditi u glatko tijesto. Ostaviti tijesto da stoji sat vremena na hladnom.
U međuvremenu oguliti luk i narezati na kolutove. Jabuke oguliti, izvaditi koštice i narezati na kockice. S kolutovima luka pirjati u žlici vrućeg maslaca oko 5 minuta dok ne postane mekano. Posoliti i popapriti, poprskati medom i ostaviti da se karamelizira oko 1 minute, potom izvaditi. Svinjski file oprati, tapkanjem obrisati i narezati na 24 tanke ploške. Zapeći oko 4 minute u preostalom maslacu uz povremeno okretanje, začiniti ružmarinom, soli i paprom. Dodati balzamični ocat i ostaviti da se ohladi.
Tijesto izvaljati na malo brašna na debljinu od 3 mm. Izrezati 12 krugova (10-12 cm Ø) i staviti u namašćena udubljenja kalupa za muffine, više puta probosti. Po tome raspodijeliti po 1 plošku filea i povrće s lukom i jabukama. Pomiješati vrhnje, jaja, sol i papar, preliti preko tijesta, nadjenuti ostalim ploškama filea i posipati sirom. Pite peći oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C sve dok ne postanu zlatno-žute. Poslužiti vruće ili hladno.