Priprema:
Marinirani šampinjoni
Sastojci
6
porcije
-
- 750 g gljive
- 3 - 4 režnja češnjaka
- 2 kom ljubičasti luk
- soli po želji
- 8 žlice maslinova ulja
- papra po želji
- 1 - 2 žličice balzamični ocat
- 100 g šunke
- 50 ml likera od višnje
Priprema
Šampinjone oprati, veće gljive prepoloviti ili narezati na 4 komada. Luk oguliti i narezati na sitne ploškice. Češnjak oguliti i narezati na sitne ploškice. Kratko zapeći na 6 žlica vrućeg ulja u velikoj tavi, potom izvaditi i ostaviti sa strane.
Gljive peći sa svih strana oko 15 minuta u vrućem ulju s češnjakom, posoliti i popapriti. Zadnjih 3-5 minuta dodati luk i peći. Zaliti s 50 ml likera i žličicom octa i staviti u zdjelu. Dodati češnjak i preostalo ulje i ostaviti da se ohladi. Ostaviti poklopljeno da se marinira oko 1-2 sata.
Šampinjone po želji začiniti s više likera i octa i poslužiti sa šunkom. S time ide bijeli kruh.
Savjet: Poslužite k tome jako španjolsko crno vino.