Priprema:
Mesne okruglice s umakom od cikle
Sastojci
-
- 700 g cikle
- soli po želji
- 500 g mljevenoga mesa
- 2 - 3 žlice brašna
- 2 žlice suncokretova ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 kom luk
- 300 ml povrtnoga temeljaca
- 100 g šlaga
- 3 žlice kopra sjeckani
- papra po želji
- 1 kom pecivo
- 2 žličice šarenih paprika
- 1 kom jaje
Priprema
Ciklu oprati, pri tome ne oštetiti koru. Ciklu kuhati u slanoj kipućoj vodi 25-35 minuta, ovisno o veličini.
U međuvremenu pecivo namočiti u toploj vodi. Zeleni papar ocijediti i nasjeckati. Pecivo istisnuti, pomiješati s mljevenim mesom, jajetom, zelenim paprom i solju, ako je potrebno dodati malo brašna za paniranje. Oblikovati 16 okruglica veličine mandarine i pržiti sa svih strana u vrućem suncokretovom ulju oko 15 minuta na srednje jakoj vatri.
Ciklu ocijediti, oguliti i narezati na kocke veličine oko 1 cm. Luk oguliti, nasjeckati i pirjati na vrućem maslacu dok ne postane staklast. Dodati ciklu, zaliti juhom i vrhnjem i zakuhati. Kuhati 3-5 minuta, začiniti solju, paprom i koprom, po potrebi dodati malo jestivog škroba da se umak zgusne. Poslužiti s mesnim okruglicama. S ovim se jelom dobro slaže slani krumpir.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Pošip kvalitetno bijelo vino 2017