
Recept je dodan u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je uklonjen iz omiljenih
Prikaži omiljeneDogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo
Sastojci
0,5 kg kg | Mljevenoga mesa Mljeveno meso | |
800 g g | Krumpira Krumpir | |
1 kom kom | Tikvice Tikvica | |
1 kom kom | Luka Luk | |
3 režnja režanj | Češnjaka Češnjak | |
Lovorova lista
Lovorov list (po želji) | ||
1 grančice grančica | Ružmarina Ružmarin | |
150 g g | Feta sira Feta sir | |
Muškatna oraščića
Muškatni oraščić (po želji) | ||
1 prstohvata prstohvat | Cimeta Cimet | |
1 kom kom | Rajčice Rajčica | |
0,5 L L | Mlijeka Mlijeko | |
50 g g | Brašna Brašno | |
50 g g | Maslaca Maslac | |
100 g g | Sira
Sir (ribani) | |
Soli
Sol (po želji) | ||
Papra
Papar (po želji) | ||
Maslinova ulja
Maslinovo ulje (po želji) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listMusaka od krumpira, tikvica i mljevenog miješanog mesa
Recept vam se sviđa
Recept vam se ne sviđa
Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo
Priprema
Priprema:
Krumpir ogulimo i narežemo na tanke ploške, koje stavimo u zdjelicu s hladnom vodom. Luk narežemo na kockice, a češnjak nasjeckamo. Ružmarin natrgamo i nasjeckamo. Rajčicu narežemo na četvrtine, a tikvicu narežemo na ploške.
Meso i povrće:
Na maslinovu ulju u lončiću ili dubljoj tavi prodinstamo kockice luka, lagano posolimo i dodamo lovorov list i sjeckani češnjak. Dodamo mljeveno meso, koje začinimo solju, paprom i mljevenim cimetom. Dodamo nasjeckanu rajčicu i sve zajedno prodinstamo da meso pusti tekućinu i omekša, 15-20 minuta. Na kraju dodamo sjeckani ružmarin. Ploške tikvice zapečemo u tavi na maslinovu ulju s obje strane, lagano ih posolimo i popaprimo te izvadimo na tanjur. Ploške krumpira blanširamo u kipućoj posoljenoj vodi oko 10 minuta. Procijedimo i pustimo da se hlade.
Bešamel:
U lončiću otopimo 50 g maslaca, dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i 50 g brašna. Na laganoj vatri zapržimo kratko brašno i uz stalno miješanje dodajemo mlijeko. Začinimo sve lagano solju i naribamo malo muškatnog oraščića. Zakuhamo da se umak zgusne i na laganoj vatri kuhamo oko 10 minuta. Maknemo s vatre i umiješamo 50 g ribanog sira.
Musaka:
Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažemo s nekoliko kapi maslinova ulja. Dodamo 2-3 žlice bešamel umaka i također ga premažemo po posudi. Na razmazani bešamel poslažemo polovicu blanširanog krumpira i tu i tamo koju tikvicu. Posipamo mljevenim mesom i ostatkom ribanog sira. Prelijemo trećinom bešamel umaka, dodamo polovicu kockica rajčice i ponovimo slaganje krumpira i tikvica, s time da na kraju sve prelijemo bešamelom. Rukama razradimo feta sir, koji posipamo po bešamel umaku, dodamo ostatak kockica rajčice i musaku ispečemo u pećnici na 180 °C, oko 1 h, da dobijemo lijepu koricu.