Više za vas!
Musaka od krumpira, tikvica i mljevenog miješanog mesa

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

0,5 kg kg Mljevenoga mesa Mljeveno meso
800 g g Krumpira Krumpir
1 kom kom Tikvice Tikvica
1 kom kom Luka Luk
3 režnja režanj Češnjaka Češnjak
Lovorova lista Lovorov list
(po želji)
1 grančice grančica Ružmarina Ružmarin
150 g g Feta sira Feta sir
Muškatna oraščića Muškatni oraščić
(po želji)
1 prstohvata prstohvat Cimeta Cimet
1 kom kom Rajčice Rajčica
0,5 L L Mlijeka Mlijeko
50 g g Brašna Brašno
50 g g Maslaca Maslac
100 g g Sira Sir
(ribani)
Soli Sol
(po želji)
Papra Papar
(po želji)
Maslinova ulja Maslinovo ulje
(po želji)

Musaka od krumpira, tikvica i mljevenog miješanog mesa

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

1:40 sati
(32)

Priprema

Priprema:

Krumpir ogulimo i narežemo na tanke ploške, koje stavimo u zdjelicu s hladnom vodom. Luk narežemo na kockice, a češnjak nasjeckamo. Ružmarin natrgamo i nasjeckamo. Rajčicu narežemo na četvrtine, a tikvicu narežemo na ploške.

Meso i povrće:

Na maslinovu ulju u lončiću ili dubljoj tavi prodinstamo kockice luka, lagano posolimo i dodamo lovorov list i sjeckani češnjak. Dodamo mljeveno meso, koje začinimo solju, paprom i mljevenim cimetom. Dodamo nasjeckanu rajčicu i sve zajedno prodinstamo da meso pusti tekućinu i omekša, 15-20 minuta. Na kraju dodamo sjeckani ružmarin. Ploške tikvice zapečemo u tavi na maslinovu ulju s obje strane, lagano ih posolimo i popaprimo te izvadimo na tanjur. Ploške krumpira blanširamo u kipućoj posoljenoj vodi oko 10 minuta. Procijedimo i pustimo da se hlade.

Bešamel:

U lončiću otopimo 50 g maslaca, dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i 50 g brašna. Na laganoj vatri zapržimo kratko brašno i uz stalno miješanje dodajemo mlijeko. Začinimo sve lagano solju i naribamo malo muškatnog oraščića. Zakuhamo da se umak zgusne i na laganoj vatri kuhamo oko 10 minuta. Maknemo s vatre i umiješamo 50 g ribanog sira.

Musaka:

Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažemo s nekoliko kapi maslinova ulja. Dodamo 2-3 žlice bešamel umaka i također ga premažemo po posudi. Na razmazani bešamel poslažemo polovicu blanširanog krumpira i tu i tamo koju tikvicu. Posipamo mljevenim mesom i ostatkom ribanog sira. Prelijemo trećinom bešamel umaka, dodamo polovicu kockica rajčice i ponovimo slaganje krumpira i tikvica, s time da na kraju sve prelijemo bešamelom. Rukama razradimo feta sir, koji posipamo po bešamel umaku, dodamo ostatak kockica rajčice i musaku ispečemo u pećnici na 180 °C, oko 1 h, da dobijemo lijepu koricu.