Priprema:
Musaka od krumpira, tikvica i mljevenog miješanog mesa
Sastojci
-
- 0,5 kg mljevenoga mesa
- 800 g krumpira
- 1 kom tikvica
- 1 kom luk
- 3 režnja češnjaka
- lovorova lista po želji
- 1 grančica ružmarin
- 150 g feta sira
- muškatna oraščića po želji
- 1 prstohvat cimet
- 1 kom rajčica
- 0,5 l mlijeka
- 50 g brašna
- 50 g maslaca
- 100 g sira ribani
- soli po želji
- papra po želji
- maslinova ulja po želji
Priprema
Krumpir ogulimo i narežemo na tanke ploške, koje stavimo u zdjelicu s hladnom vodom. Luk narežemo na kockice, a češnjak nasjeckamo. Ružmarin natrgamo i nasjeckamo. Rajčicu narežemo na četvrtine, a tikvicu narežemo na ploške.
Meso i povrće:
Na maslinovu ulju u lončiću ili dubljoj tavi prodinstamo kockice luka, lagano posolimo i dodamo lovorov list i sjeckani češnjak. Dodamo mljeveno meso, koje začinimo solju, paprom i mljevenim cimetom. Dodamo nasjeckanu rajčicu i sve zajedno prodinstamo da meso pusti tekućinu i omekša, 15-20 minuta. Na kraju dodamo sjeckani ružmarin. Ploške tikvice zapečemo u tavi na maslinovu ulju s obje strane, lagano ih posolimo i popaprimo te izvadimo na tanjur. Ploške krumpira blanširamo u kipućoj posoljenoj vodi oko 10 minuta. Procijedimo i pustimo da se hlade.
Bešamel:
U lončiću otopimo 50 g maslaca, dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i 50 g brašna. Na laganoj vatri zapržimo kratko brašno i uz stalno miješanje dodajemo mlijeko. Začinimo sve lagano solju i naribamo malo muškatnog oraščića. Zakuhamo da se umak zgusne i na laganoj vatri kuhamo oko 10 minuta. Maknemo s vatre i umiješamo 50 g ribanog sira.
Musaka:
Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažemo s nekoliko kapi maslinova ulja. Dodamo 2-3 žlice bešamel umaka i također ga premažemo po posudi. Na razmazani bešamel poslažemo polovicu blanširanog krumpira i tu i tamo koju tikvicu. Posipamo mljevenim mesom i ostatkom ribanog sira. Prelijemo trećinom bešamel umaka, dodamo polovicu kockica rajčice i ponovimo slaganje krumpira i tikvica, s time da na kraju sve prelijemo bešamelom. Rukama razradimo feta sir, koji posipamo po bešamel umaku, dodamo ostatak kockica rajčice i musaku ispečemo u pećnici na 180 °C, oko 1 h, da dobijemo lijepu koricu.