Musaka od krumpira, tikvica i mljevenog miješanog mesa

Musaka od krumpira, tikvica i mljevenog miješanog mesa image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:40 h

Sastojci

4 osoba
    • 0,5   kg mljevenoga mesa
    • 800   g krumpira
    • 1   kom tikvica
    • 1   kom luk
    • 3   režnja češnjaka
    •   lovorova lista po želji
    • 1   grančica ružmarin
    • 150   g feta sira
    •   muškatna oraščića po želji
    • 1   prstohvat cimet
    • 1   kom rajčica
    • 0,5   l mlijeka
    • 50   g brašna
    • 50   g maslaca
    • 100   g sira ribani
    •   soli po želji
    •   papra po želji
    •   maslinova ulja po želji

Priprema

    Priprema:

    Krumpir ogulimo i narežemo na tanke ploške, koje stavimo u zdjelicu s hladnom vodom. Luk narežemo na kockice, a češnjak nasjeckamo. Ružmarin natrgamo i nasjeckamo. Rajčicu narežemo na četvrtine, a tikvicu narežemo na ploške.

    Meso i povrće:

    Na maslinovu ulju u lončiću ili dubljoj tavi prodinstamo kockice luka, lagano posolimo i dodamo lovorov list i sjeckani češnjak. Dodamo mljeveno meso, koje začinimo solju, paprom i mljevenim cimetom. Dodamo nasjeckanu rajčicu i sve zajedno prodinstamo da meso pusti tekućinu i omekša, 15-20 minuta. Na kraju dodamo sjeckani ružmarin. Ploške tikvice zapečemo u tavi na maslinovu ulju s obje strane, lagano ih posolimo i popaprimo te izvadimo na tanjur. Ploške krumpira blanširamo u kipućoj posoljenoj vodi oko 10 minuta. Procijedimo i pustimo da se hlade.

    Bešamel:

    U lončiću otopimo 50 g maslaca, dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i 50 g brašna. Na laganoj vatri zapržimo kratko brašno i uz stalno miješanje dodajemo mlijeko. Začinimo sve lagano solju i naribamo malo muškatnog oraščića. Zakuhamo da se umak zgusne i na laganoj vatri kuhamo oko 10 minuta. Maknemo s vatre i umiješamo 50 g ribanog sira.

    Musaka:

    Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažemo s nekoliko kapi maslinova ulja. Dodamo 2-3 žlice bešamel umaka i također ga premažemo po posudi. Na razmazani bešamel poslažemo polovicu blanširanog krumpira i tu i tamo koju tikvicu. Posipamo mljevenim mesom i ostatkom ribanog sira. Prelijemo trećinom bešamel umaka, dodamo polovicu kockica rajčice i ponovimo slaganje krumpira i tikvica, s time da na kraju sve prelijemo bešamelom. Rukama razradimo feta sir, koji posipamo po bešamel umaku, dodamo ostatak kockica rajčice i musaku ispečemo u pećnici na 180 °C, oko 1 h, da dobijemo lijepu koricu.