Priprema:
Nebo i zemlja
Sastojci
-
- soli po želji
- 2 pakovanja vanilin šećera
- 1 kg jabuka
- 4 kom luka
- 200 ml soka od jabuke
- 40 g maslaca
- 300 g slanine
- papra po želji
- 100 ml mlijeka
Priprema
Krumpir oguliti, narezati na kockice, oprati i kuhati u slanoj vodi oko 25 minuta dok ne postane mekan.
Jabuke u međuvremenu oguliti, izvaditi koštice, narezati na kockice; zajedno s vanilin šećerom i sokom od jabuke ostaviti poklopljeno da se kuha 10-15 minuta tako da postane jako mekano. Eventualno dodati još soka.
Luk oguliti i narezati na tanke kolutove. Sa slanine odrezati kožu, slaninu narezati na sitne kockice. Rastopiti u naprijanjajućoj tavi. Dodati kolutove luka i lagano pirjati dok ne postane mekano.
Krumpir ocijediti, ostaviti da ispari. S maslacem i mlijekom izgnječiti u pire, dodati sol i papar. Poslužiti s pireom od jabuke i mješavinom luka i slanine. K tome ide pečena krvavica.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Teran, kvalitetno crno vino