Nigiri sushi s dimljenim lososom i kozicama

Nigiri sushi s dimljenim lososom i kozicama image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1 h

Sastojci

28 porcije
    • 3   žlice rižina octa
    • 250   g riže
    •   soli po želji
    • 1   žlica šećer
    • 100   g kozica
    • 100   g dimljenih lososa
    •   wasabija po želji
    •   soja umaka za posluživanje
    •   đumbira za posluživanje
    • 0,25   lista algi nori

Priprema

    Priprema:

    Rižu za sushi ispirati kroz cjedilo sve dok voda ne postane bistra. Ostaviti da bubri sat vremena. Potom zakuhati s približno 500 ml vode, ostaviti poklopljeno da se kuha 5 minuta. Smanjiti temperaturu, na slaboj temperaturi ostaviti da bubri još 15 minuta, eventualno dodati malo vruće vode kako se riža ne bi zalijepila. Lonac prekriti kuhinjskom krpom, rižu ostaviti da odstoji oko 15 minuta.

    Pomiješati ocat, šećer i poravnatu žlicu soli. Rižu staviti u ravnu, veliku zdjelu, preliti mješavinom octa i polako promiješati plosnatom žlicom za okretanje; pritom rižu lepezom ili sušilom za kosu (na najnižem stupnju) brzo ohladiti.

    Losos narezati na pravokutnike. Kozice oprati i tapkanjem obrisati. Nori narezati na male trake.

    Rižu ovalno oblikovati, ruke u međuvremenu namočiti s malo vode s octom kako se riža ne bi lijepila. Po sredini dodati malo wasabija i nadjenuti lososom i/ili kozicama, ukrasiti trakama norija. Sushi poslužiti s umakom od soje, wasabijem i đumbirom.

    Preporuka za vino uz jelo:Allini Prosecco Treviso doc frizzante 2017