Palačinke sa cimetom i šljivama

Palačinke sa cimetom i  šljivama image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 40 min

Sastojci

4 porcije
    • 1   kom jaje
    • 300   ml mlijeka
    • 0,5   žličice soli
    • 120   g brašna
    • 1   žličica cimet za palačinke
    • 2   žlice šećera za palačinke
    • 300   g šljive
    • 2   žlice maslaca
    • 100   ml vode
    • 50   g badema
    • 0,5   žličice cimeta za umak
    • 5   žlice šećera za umak

Priprema

    Priprema

    Brašno prosijemo, miješamo sa solju, stavljamo jaje i udarajući pjenjačom, postupno dolijevamo mlijeko. Tijesto miješamo sve dok nestanu grudice. Stavljamo na stranu 20 minuta.

    Na tavi zagrijavamo dio maslaca i pečemo tanke palačinke. U skladu s brojem ispečenih palačinki, dodamo postupno više maslaca na tavu.

    Šljive bez koštica, zajedno s korom, ubacujemo u posudu. Dodamo šećer i vodu i sve skupa kuhamo na laganoj vatri sve dok se šljive ne raspadnu, a umak ne poprimi gusti oblik. Za bolji okus možemo dodati cimeta po želji.

    Palačinke slažemo na tanjuru, polijevamo umakom. Na suhoj tavi pržimo sjeckane bademe. Kada počnu dobivati zlatnu boju, skidamo ih s vatre i sipamo po palačinkama.

Oznake