Priprema:
Parfe od balzamičnog octa s pirjanim marelicama i vanilijom
Sastojci
-
- 150 g šlaga
- 2 kom žumanjak
- 200 g crème fraîche
- 3 žlice balzamični ocat
- 600 g marelice
- 100 ml soka od jabuke
- 2 pakovanja vanilin šećera
- 125 g šećera u prahu
Priprema
Ukuhati tučeno vrhnje. Žumanjak i šećer u prahu istući u kremastu pjenu. Stalno miješajući polagano dolijevati vruće tučeno vrhnje. Staviti zdjelu na lonac s vrućom parom i tući oko 7 minuta, sve dok se smjesa lagano ne zgusne. Maknuti s pare i ostaviti da se malo ohladi, pritom povremeno promiješati.
Umiješati crème fraîche i smjesu začiniti balzamičnim octom. Uliti u mali četvrtasti kalup (oko 20 cm) obložen folijom za čuvanje svježine i ostaviti preko noći da se smrzne u pretincu za duboko zamrzavanje.
Marelice oprati, izvaditi koštice i narezati na ploške. Zakuhati sa sokom od jabuke i vanilin šećerom. Ostaviti da se kuha na umjerenoj vatri 5 - 7 min dok ne omekša. Pustiti da se ohladi.
Parfe istresti iz kalupa, skinuti foliju i narezati ga na ploške. Poslužiti s marelicama.
Savjet: Parfe je posebno ukusan ako upotrebljavate balzamični ocat Deluxe Balsamico s jabukama.