Priprema
Priprema:
Meso prebrišite papirnatim ubrusom. Komadić mrkve i korijena celera narežite na tanke prutiće, a pancetu na trakice. Oštricom noža probodite meso i u dobivene džepove našpikajte povrće, slaninu i češnjak.
Marinadu radite tako da pomiješate vino, vinski ocat i vodu. Našpikano meso stavite u dublju posudu. Dobro ga posolite, a zatim prelijte pripremljenom marinadom, paprom u zrnu i lovorovim listom.
Meso u marinadi ostavite cijeli dan.
U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte nasjeckano luk, ostatak mrkve i celera i pirjajte sve dok povrće ne počne dobivati smeđe rubove. Dodajte meso u lonac i zapecite ga lagano sa svih strana. Podlijte meso prošekom i koncentratom od rajčice. Kada alkohol ispari prelijte meso goveđim temeljcem taman koliko treba da prekrije povrće u loncu. Začinite po želji s ružmarinom i dodajte sitno sjeckani češnjak i suhe šljive. Pašticadu nastavite kuhati u malo otklopljenom loncu oko 2,5-3 sata s povremenim podlijevanjem temeljecem i miješanjem. Kuhano meso prebacite na dasku za rezanje i narežite ga na šnite. Umak po potrebi možete dodatno zgusnuti ili razrijediti dodavanjem temeljca, a dio umaka možete i propasirati te vratiti u lonac. Pašticadu poslužite uz kuhane njoke i umak od povrća.