Pileća jetrica u umaku s gljivama, kremasta palenta

Pileća jetrica u umaku s gljivama, kremasta palenta image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:20 h

Sastojci

4 osoba
    • 700   g pileća jetrica
    • 150   g šampinjoni
    • 1   kom luk
    • 2   režnja češnjaka
    • 1   dl crno vino
    • 1   žlica balzamični ocat
    •   lovorova lista
    •   limunova korice
    • 2   - 3   grančice peršina
    • 1   žlica crvena paprika
    • 1   žličica celer
    • 1   kom mladi luk
    •   cherry rajčice
    • 100   ml mlijeka
    • 120   g palente
    • 50   g sira
    • 1   grančica ružmarin
    • 1   žličica med
    • 50   g maslaca
    •   soli
    •   papra
    •   maslinova ulja

Priprema

    Pileću jetricu i srca očistimo od žilica i narežemo na komade. Srca odvojimo od jetrica. Luk narežemo na kockice, a češnjak nasjeckamo. Šampinjone kratko operemo i narežemo na četvrtine. Mladi luk operemo i narežemo na kolutiće. Cherry rajčice narežemo na četvrtine. Sir naribamo. Ružmarin natrgamo i grubo nasjeckamo, kao i peršinov list. Maslac narežemo na kockice, koje ohladimo u hladnjaku.

    Umak: Na maslinovu ulju prodinstamo luk, dodamo češnjak, sjemenke celera, lovorov list i pileća srca. Lagano posolimo i popaprimo. Dinstamo na srednje jakoj vatri 5-6 minuta, dodamo šampinjone i jetricu, ponovno lagano posolimo i popaprimo. Dinstamo dodatnih 5-6 minuta te zalijemo balzamičnim octom i crvenim vinom. Dodamo koricu limuna, crvenu papriku i kratko reduciramo. Zalijemo vodom tek toliko da sve pokrije. Kuhamo oko 20 minuta, da se umak zgusne, a srca i jetrica omekšaju. Maknemo s vatre i dodamo cherry rajčice, sjeckani peršinov list i nekoliko kapi maslinova ulja. Posipamo kolutićima mladog luka.

    Palenta: U lonac ulijemo 300 ml vode. Dodamo mlijeko, žličicu meda, nasjeckani ružmarin i lagano posolimo. Zakuhamo i umiješamo palentu drvenom ili plastičnom kuhačom. Smanjimo vatru i uz stalno miješanje pustimo palentu da se zgusne, tj. kuhamo je 5-6 minuta. Maknemo sve s vatre, dodamo naribani sir i kockice hladnog maslaca. Kuhačom uz jako miješanje otopimo sir i maslac u palenti, da postane kremasta, tzv. mantekiranje.