Više za vas!
Pileća jetrica u umaku s gljivama, kremasta palenta by David Skoko

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

700 g g Pileća jetrica Pileća jetrica
150 g g Šampinjoni Šampinjona
1 kom kom Luka Luk
2 režnja režanj Češnjaka Češnjak
1 dl dl Crnoga vina Crno vino
1 žlice žlica Balzamični ocat Balzamični ocat
Lovorova lista Lovorov list
(po želji)
Limunova korice Limunova korica
(po želji)
2 - 3 grančice grančica Peršina Peršin
(lista)
1 žlice žlica Crvene paprike Crvena paprika
(slatke)
1 žličice žličica Celera Celer
(sjemenki)
1 kom kom Mladoga luka Mladi luk
Cherry rajčice Cherry rajčica
(nekoliko)
100 ml ml Mlijeka Mlijeko
120 g g Palente Palenta
50 g g Sira Sir
(tvrdi sir za ribanje)
1 grančice grančica Ružmarina Ružmarin
1 žličice žličica Med Med
(med od kestena)
50 g g Maslaca Maslac
Soli Sol
(po želji)
Papra Papar
(po želji)
Maslinova ulja Maslinovo ulje
(po želji)

Pileća jetrica u umaku s gljivama, kremasta palenta by David Skoko

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

1:20 sati
(12)

Priprema

Pileću jetricu i srca očistimo od žilica i narežemo na komade. Srca odvojimo od jetrica. Luk narežemo na kockice, a češnjak nasjeckamo. Šampinjone kratko operemo i narežemo na četvrtine. Mladi luk operemo i narežemo na kolutiće. Cherry rajčice narežemo na četvrtine. Sir naribamo. Ružmarin natrgamo i grubo nasjeckamo, kao i peršinov list. Maslac narežemo na kockice, koje ohladimo u hladnjaku.

Umak:
Na maslinovu ulju prodinstamo luk, dodamo češnjak, sjemenke celera, lovorov list i pileća srca. Lagano posolimo i popaprimo. Dinstamo na srednje jakoj vatri 5-6 minuta, dodamo šampinjone i jetricu, ponovno lagano posolimo i popaprimo. Dinstamo dodatnih 5-6 minuta te zalijemo balzamičnim octom i crvenim vinom. Dodamo koricu limuna, crvenu papriku i kratko reduciramo. Zalijemo vodom tek toliko da sve pokrije. Kuhamo oko 20 minuta, da se umak zgusne, a srca i jetrica omekšaju. Maknemo s vatre i dodamo cherry rajčice, sjeckani peršinov list i nekoliko kapi maslinova ulja. Posipamo kolutićima mladog luka.

Palenta:
U lonac ulijemo 300 ml vode. Dodamo mlijeko, žličicu meda, nasjeckani ružmarin i lagano posolimo. Zakuhamo i umiješamo palentu drvenom ili plastičnom kuhačom. Smanjimo vatru i uz stalno miješanje pustimo palentu da se zgusne, tj. kuhamo je 5-6 minuta. Maknemo sve s vatre, dodamo naribani sir i kockice hladnog maslaca. Kuhačom uz jako miješanje otopimo sir i maslac u palenti, da postane kremasta, tzv. mantekiranje.