Pileći curry s basmati rižom

Pileći curry s basmati rižom image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

4 osoba
    • 4   kom pilećih prsa
    • 1   kom poriluk
    •   đumbira
    • 1   režanj češnjak
    • 1   kom rajčica
    • 100   g maslaca
    • 2   žlice curryija
    • 1   konzerva kokosovo mlijeko
    • 1   svežanj korijander
    • 1   kom limeta
    • 1   štapić cimet
    • 0,03   l jabučna octa
    • 1   žlica kukuruzni škrob
    • 1   žličica smeđi šećer
    • 350   g riže
    •   soli
    •   papra
    •   suncokretova ulja

Priprema

    Pileća prsa narežemo na kocke 2x2 cm. Poriluk očistimo, prepolovimo i narežemo na komade oko 1 cm debele, koje dobro isperemo pod vodom. Đumbir i češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčicu operemo, narežemo na četvrtine, izvadimo sredinu koju nasjeckamo, a meso s kožom narežemo na kocke. Korijandar natrgamo i grubo nasjeckamo.

    Basmati riža: Basmati rižu stavimo u plitki lončić. Prekrijemo je hladnom vodom i prstima promiješamo da riža pusti škrob. Odlijemo vodu, nalijemo drugu i postupak ponavljamo dok voda ne postane gotovo prozirna, tj. riža pusti sav višak škroba. Rižu stavimo kuhati na laganoj vatri, prekrivenu s pola prsta vode i poklopljenu. Kada zakuha, skroz smanjimo vatru i pustimo da kuha 10 minuta. Ugasimo vatru i prekrivenu rižu pustimo da nabubri oko 20 minuta.

    Curry: Na zagrijano ulje stavimo štapić cimeta. Dodamo sjeckani češnjak i đumbir, zapržimo i dodamo piletinu. Lagano posolimo i popaprimo. Kratko prodinstamo i začinimo curry začinom. Dodamo 50 g maslaca, koricu oprane limete i zapečemo da začin zamiriše. Dodamo smeđi šećer, jabučni ocat i sjeckanu rajčicu. Podlijemo s malo vode, da dopola prekrije meso. Poklopimo i dinstamo 15 minuta na srednje jakoj vatri. Dodamo kokosovo mlijeko i poriluk te kuhamo još 5 minuta. Kukuruzni škrob razmutimo s 2 velike žlice vode i dodamo u curry da malo zgusne. Zakuhamo i ugasimo vatru. Dodamo preostali maslac i promiješamo. Dosolimo i dopaprimo po potrebi, poškropimo sokom limete i posipamo sjeckanim korijandrom i kockicama rajčice.