Pita od buče

Pita od buče image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

12 porcije
    • 1   kom žumanjak
    • 225   g maslaca
    • 1   prstohvat sol
    • 75   g smeđega šećera
    • 75   g šećera u prahu
    • 250   g brašna
    • 1   žličica prašak za pecivo
    • 40   g lješnjaka
    • 500   g buče
    • 350   g jabuke
    • 0,5   kom limuna sok i naribana korica
    • 1   kom naranča sok i naribana korica
    • 2   žličice cimeta
    • 70   g grožđica
    • 2   - 3   žlice mlijeka
    • 200   g šlaga

Priprema

    Priprema:

    Maslac narezati na kockice, sa žumanjkom, šećerom u prahu, soli, brašnom i praškom za pecivo izraditi u glatko tijesto. Ostaviti tijesto najmanje 2 sata na hladnom mjestu.

    Lješnjake nasjeckati. Buču i jabuke oguliti i izvaditi koštice. Naribati, pomiješati sa sokom i naribanom koricom naranče i limuna, žličicom cimeta, smeđim šećerom, grožđicama i lješnjacima.

    Tijesto razvaljati na malo brašna i obložiti 2/3 namašćenog kalupa za pite (26 cm). Tijesto više puta probosti i dodati mješavinu buče i jabuka. Od preostalog tijesta izrezivati tikve s motivom Noći vještica (ca. 4 x 4 cm). S donje strane uroniti u mlijeko i površinu pite gusto nadjenuti; treba preostati samo malo međuprostora kako bi se para mogla isparavati iz nadjeva. Površinu tijesta premazati preostalim mlijekom.

    Peći pitu 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C. Smanjiti temperaturu na 180°C te nastaviti peći još 25-30 minuta dok ne postane hrskavo; pred kraj eventualno prekriti alu-folijom kako površina ne bi previše potamnila. Ostaviti da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. Od vrhnja i preostalog cimeta istući šlag i poslužiti uz pitu.

    Savjet: Tko ima meso tikve preostalo nakon izrade lanterne od buče, može oko 350 g upotrijebiti za pitu.

Oznake