Priprema
Pržene okruglice od tikvice
Sastojci
-
- 500 g tikvice
- 100 g feta sira
- 0,5 kom luka
- 3 žlice peršina
- 100 g grana padano sira
- 1 žlica origano
- 2 kom jaja
- 0,5 čaše brašna
- 0,5 čaše krušnih mrvica
- soli po želji
- papra po želji
- 1 l suncokretovo ulje
Priprema
U loncu zakuhamo vodu.Tikvicenaribamo na ribežu s velikim rupicama i premještamo na sito koje potom uranjamo u kipuću vodu na oko 2 minute. Vadimo, cijedimo, a kad se tikvice malo ohlade dobro ih ocijedimo od viška vode.
Na tavi zagrijemo1 žlicu ulja.Luksitno nasiječemo, stavljamo na tavu, solimo i pržimo dok ne dobije staklastu boju. Premještamo u veliku zdjelu. Dodamo tikvice, peršin, origano, izmrvljen sir feta, sitno nariban sir grana padano, jaja i krušne mrvice. Sve to miješamo zajedno dok se sastojci ne sažmu, začinivši solju i paprom prema želji. Ako je masa previše mokra, dodamo više krušnih mrvica. Sve stavimo u hladnjak na oko sat vremena da se ohladi.
Brašno promiješamo s malo soli i papra. Od ohlađene smjese oblikujemo okruglice veličine oraha, valjamo u brašnu. U dubokoj tavi zagrijemo ulje. Postepeno stavimo gotove okruglice od tikvica i pržimo dok ne poprime zlatnu boju. Ispržene okruglice stavimo na papirnati ručnik i uklonimo višak ulja. Serviramo dok su vruće.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA, Rose vino polusuho