Quiche sa svježim sirom, špinatom i keljom

Quiche sa svježim sirom, špinatom i keljom
Težina pripremeSrednje
Kuhanje2:00 h

Priprema

    PRIPREMA TIJESTA:

    U zdjelu stavimo brašno. Dodamo prstohvat soli. Hladni maslac narežemo na kockice i dodamo brašnu. Rukama razradimo u rahlo tijesto. Kada se sav maslac spoji sa brašnom, dodamo jaje i kratko umijesimo da dobijemo prhko tijesto. Tijesto zamotamo u prozirnu foliju i pustimo ga da odmori 20 minuta. U međuvremenu maslacem namažemo kalup u kojemu ćemo peći quiche, najbolje korisiti niski okrugli kalup sa pomičnim dnom. Namašćeni kalup stavimo kratko u frižider, da se maslac stisne. Nakon toga oklagijom razvaljamo tijesto na debljinu oko 3-4 mm, promjer tijesta neka bude nešto veći od kalupa. Razvaljeno tijesto utisnemo u kalup i odrežemo višak sa rubova. Vilicom izbodemo tijesto u kalupu na 10-tak mjesta, te ga pečemo na 200C 12 minuta, tzv. blind bake.

    PRIPREMA FILA:

    Luk narežemo na kockice. Špinat operemo i eventualno maknemo stapke ako su predugačke i žilave. Kelj narežemo na trakice. Češnjak nasjeckamo. Na maslinovom ulju prodistamo luk da se zacakli, dodamo sjeckani češnjak i trakice kelja. Lagano posolimo i popaprimo, dodamo žličicu kurkume i prodinstamo da kelj uvene, oko 5-6 minuta. Maknemo sa vatre i dodamo špinat, kojega pustimo da uvene od topline kelja. Ponovno lagano posolimo i popaprimo.

    U zdjeli pomiješamo svježi sir i kiselo vrhnje. Dodamo dinstani kelj sa špinatom, par kapi maslinova ulja i lagano posolimo i popaprimo po želji. Dodamo jaje i žlicu krušnih mrvica. Smjesu dobro promiješamo.

    PRIPREMA QUICHE:

    U kalup sa na pola ispečenim tijestom dodamo filu, koju ravnomjerno rasporedimo. Quiche ispečemo na 180C, oko 30 minuta, da se fila stisne i poprimi laganu koricu, a tijesto postane prhko.