Više za vas!
Rižoto od plodova mora s prženim krakovima liganja

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

150 g g Riže Riža
(arborio)
300 g g Morskih plodova Morski plodovi
(smrznuti)
300 g g Lignje Lignja
1 L L Riblji temeljac Riblji temeljac
1 svežnja svežanj Peršina Peršin
(lista)
1 žličice žličica Palente Palenta
1 žlice žlica Brašna Brašno
(oštrog)
1 kom kom Luka Luk
3 režnja režanj Češnjaka Češnjak
1 kom kom Lovorova lista Lovorov list
1 kom kom Rajčice Rajčica
1 dl dl Bijelo vino Bijelo vino
1 kom kom Limuna Limun
Maslinova ulja Maslinovo ulje
(po želji)
Suncokretova ulja Suncokretovo ulje
(po želji)
Soli Sol
(po želji)
Papra Papar
(po želji)

Rižoto od plodova mora s prženim krakovima liganja

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

60 min
(41)

Priprema

Arborio rižu isperemo pod vodom i ocijedimo. Plodove mora isperemo i ocijedimo. Lignje operemo i ocijedimo. Tijelo narežemo na kolutiće. Peršinov list operemo, stavimo ga u duboku usku posudu, prelijemo maslinovim uljem i razradimo štapnim mikserom. Luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na kockice. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčicu zarežemo pri dnu nožićem, tj. napravimo križić. Blanširamo je kratko u kipućoj vodi, dok joj se koža ne počne odvajati od mesa. Premjestimo je u ledenu vodu i ogulimo. Kožicu sačuvamo, a ostatak rajčice sitno nasjeckamo. Riblji temeljac zagrijemo.

Priprema krakova liganja:
Krakove liganja provučemo kroz oštro brašno pomiješano s palentom. Otresemo i pržimo u dubokom ulju na 180 °C, oko 3 minute, da krakovi postanu hrskavi i dobiju boju. Izvadimo ih i ocijedimo na papirnatom ubrusu te lagano posolimo. U istom ulju popržimo jako kratko kožicu rajčice, da uvene i postane hrskava. Također je ocijedimo na papiru.

Priprema rižota:
Na maslinovu ulju prodinstamo kockice luka i sjeckani češnjak. Lagano posolimo i dodamo lovorov list. Dodamo ispranu rižu, pustimo je da se zagrije dok ne počne škripati. Zalijemo bijelim vinom, i dodamo nasjeckanu rajčicu. Kada riža počne bubriti, podlijemo je zagrijanim ribljim temeljcem. Uz stalno miješanje i lagano podlijevanje da riža ne ostane suha, kuhamo 15 minuta. Dodamo kolutiće liganja i morske plodove. Kuhamo još 10 minuta, uz stalno dolijevanje temeljca. Lagano posolimo i popaprimo. Rižoto mora biti u polutekućem stanju, a zrno ne smije biti prekuhano. Nakon kuhanja ugasimo vatru i pustimo da rižoto „nadođe” 5 minuta. Ulijemo razrađeni peršin i naribamo malo korice limuna. Na rižoto dodamo pržene krakove liganja i kožicu rajčice.