Rižoto od plodova mora s prženim krakovima liganja

Rižoto od plodova mora s prženim krakovima liganja image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1 h

Sastojci

4 osoba
    • 150   g riže
    • 300   g morskih plodova
    • 300   g lignje
    • 1   l riblji temeljac
    • 1   svežanj peršin
    • 1   žličica palenta
    • 1   žlica brašno
    • 1   kom luk
    • 3   režnja češnjaka
    • 1   kom lovorov list
    • 1   kom rajčica
    • 1   dl bijelo vino
    • 1   kom limun
    •   maslinova ulja
    •   suncokretova ulja
    •   soli
    •   papra

Priprema

    Arborio rižu isperemo pod vodom i ocijedimo. Plodove mora isperemo i ocijedimo. Lignje operemo i ocijedimo. Tijelo narežemo na kolutiće. Peršinov list operemo, stavimo ga u duboku usku posudu, prelijemo maslinovim uljem i razradimo štapnim mikserom. Luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na kockice. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčicu zarežemo pri dnu nožićem, tj. napravimo križić. Blanširamo je kratko u kipućoj vodi, dok joj se koža ne počne odvajati od mesa. Premjestimo je u ledenu vodu i ogulimo. Kožicu sačuvamo, a ostatak rajčice sitno nasjeckamo. Riblji temeljac zagrijemo.

    Priprema krakova liganja: Krakove liganja provučemo kroz oštro brašno pomiješano s palentom. Otresemo i pržimo u dubokom ulju na 180 °C, oko 3 minute, da krakovi postanu hrskavi i dobiju boju. Izvadimo ih i ocijedimo na papirnatom ubrusu te lagano posolimo. U istom ulju popržimo jako kratko kožicu rajčice, da uvene i postane hrskava. Također je ocijedimo na papiru.

    Priprema rižota: Na maslinovu ulju prodinstamo kockice luka i sjeckani češnjak. Lagano posolimo i dodamo lovorov list. Dodamo ispranu rižu, pustimo je da se zagrije dok ne počne škripati. Zalijemo bijelim vinom, i dodamo nasjeckanu rajčicu. Kada riža počne bubriti, podlijemo je zagrijanim ribljim temeljcem. Uz stalno miješanje i lagano podlijevanje da riža ne ostane suha, kuhamo 15 minuta. Dodamo kolutiće liganja i morske plodove. Kuhamo još 10 minuta, uz stalno dolijevanje temeljca. Lagano posolimo i popaprimo. Rižoto mora biti u polutekućem stanju, a zrno ne smije biti prekuhano. Nakon kuhanja ugasimo vatru i pustimo da rižoto „nadođe” 5 minuta. Ulijemo razrađeni peršin i naribamo malo korice limuna. Na rižoto dodamo pržene krakove liganja i kožicu rajčice.