
Recept je dodan u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je uklonjen iz omiljenih
Prikaži omiljeneDogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo
Sastojci
150 g g | Riže
Riža (arborio) | ||
300 g g | Morskih plodova
Morski plodovi (smrznuti) | ||
300 g g | Lignje Lignja | ||
1 L L | Riblji temeljac Riblji temeljac | ||
1 svežnja svežanj | Peršina
Peršin (lista) | ||
1 žličice žličica | Palente Palenta | ||
1 žlice žlica | Brašna
Brašno (oštrog) | ||
1 kom kom | Luka Luk | ||
3 režnja režanj | Češnjaka Češnjak | ||
1 kom kom | Lovorova lista Lovorov list | ||
1 kom kom | Rajčice Rajčica | ||
1 dl dl | Bijelo vino Bijelo vino | ||
1 kom kom | Limuna Limun | ||
Maslinova ulja
Maslinovo ulje (po želji) | |||
Suncokretova ulja
Suncokretovo ulje (po želji) | |||
Soli
Sol (po želji) | |||
Papra
Papar (po želji) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
Create new shopping listRižoto od plodova mora s prženim krakovima liganja
Recept vam se sviđa
Recept vam se ne sviđa
Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo
Priprema
Arborio rižu isperemo pod vodom i ocijedimo. Plodove mora isperemo i ocijedimo. Lignje operemo i ocijedimo. Tijelo narežemo na kolutiće. Peršinov list operemo, stavimo ga u duboku usku posudu, prelijemo maslinovim uljem i razradimo štapnim mikserom. Luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na kockice. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Rajčicu zarežemo pri dnu nožićem, tj. napravimo križić. Blanširamo je kratko u kipućoj vodi, dok joj se koža ne počne odvajati od mesa. Premjestimo je u ledenu vodu i ogulimo. Kožicu sačuvamo, a ostatak rajčice sitno nasjeckamo. Riblji temeljac zagrijemo.
Priprema krakova liganja:
Krakove liganja provučemo kroz oštro brašno pomiješano s palentom. Otresemo i pržimo u dubokom ulju na 180 °C, oko 3 minute, da krakovi postanu hrskavi i dobiju boju. Izvadimo ih i ocijedimo na papirnatom ubrusu te lagano posolimo. U istom ulju popržimo jako kratko kožicu rajčice, da uvene i postane hrskava. Također je ocijedimo na papiru.
Priprema rižota:
Na maslinovu ulju prodinstamo kockice luka i sjeckani češnjak. Lagano posolimo i dodamo lovorov list. Dodamo ispranu rižu, pustimo je da se zagrije dok ne počne škripati. Zalijemo bijelim vinom, i dodamo nasjeckanu rajčicu. Kada riža počne bubriti, podlijemo je zagrijanim ribljim temeljcem. Uz stalno miješanje i lagano podlijevanje da riža ne ostane suha, kuhamo 15 minuta. Dodamo kolutiće liganja i morske plodove. Kuhamo još 10 minuta, uz stalno dolijevanje temeljca. Lagano posolimo i popaprimo. Rižoto mora biti u polutekućem stanju, a zrno ne smije biti prekuhano. Nakon kuhanja ugasimo vatru i pustimo da rižoto „nadođe” 5 minuta. Ulijemo razrađeni peršin i naribamo malo korice limuna. Na rižoto dodamo pržene krakove liganja i kožicu rajčice.