Priprema
Sirup od medenjaka
Sastojci
1
boca
-
- 500 ml vode
- 200 g smeđega šećera
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica đumbir
- 10 kom klinčića
- 1 štapić vanilija štapić
Priprema
U posudu nalijemo vodu, dodamo cimet, đumbir i klinčiće. Štapić vanilije režemo uzduž. Tupom stranom noža gulimo zrnca i zajedno s cijelim štapićem vanilije dodamo ostalim sastojcima. Kuhamo oko 40 minuta na laganoj vatri, a potom vadimo vaniliju i cijedimo tekućinu kroz filtar za kavu ili gazu. Tekućinu ponovo nalijemo u posudu, dodamo šećer i sve skupa kuhamo na laganoj vatri svako malo miješajući sve dok se šećer sasvim ne otopi. Ako je potrebno, smanjujemo količinu tekućine sve dok ne dobijemo željenu gustoću. Sirup prelijemo u čistu bocu.
Serviranje
Serviramo ga kao dodatak uz kavu, čaj, vruću čokoladu ili deserte.