Spaghetti Aglio-Oglio sa sušenim rajčicama i bosiljkom

Spaghetti Aglio-Oglio sa sušenim rajčicama i bosiljkom image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 30 min

Sastojci

4 porcije
    • 500   g špageta
    • 3   režnja češnjaka
    • 8   kom sušenih rajčica
    • 1   žličica ljuta paprika tucane
    • 1   staklenka bosiljak svježeg
    •   maslinova ulja po želji
    • 1   kockica maslac
    •   soli po želji
    •   papra po želji

Priprema

    PRIPREMA:

    Zakuhamo dobro posoljenu vodu.

    Češnjak ogulimo i narežemo na tanke listiće. Sušene rajčice narežemo na tanke trakice, koje poškropimo sa par kapi maslinova ulja, da se mariniraju. Načupkamo 10-tak listića bosiljka, koje pred samo serviranje grubo nasjeckamo. Stapke bosiljka sitno nasjeckamo.

    PAŠTA:

    Špagete stavimo kuhati u kipuću slanu vodu. Promiješamo da se ne polijepe. U međuvremenu zagrijemo maslinovo ulje na srednjoj vatri, neka slobodno sloj od pola prsta ulja bude u dubljoj tavi. Dodamo listiće češnjaka i lagano popaprimo. Kada češnjak počne dobijati zlatno-žućkastu boju, dodamo sušene rajčice i tucanu papriku. Provrtimo po tavi minutu, maknemo sa vatre i dodamo sitno rezane stapke bosiljka.

    Špageti se kuhaju oko 8 minuta, ovismo o uputsvima na pakiranju. Kada su kuhani, špagete hvataljkom za paštu vadimo iz vode i dodajemo ih začinjenom ulju u tavi. Tavu vraćamo na srednju vatru, a paštu podlijemo sa 2 dl vode od kuhanja. Promiješamo i dodamo kockicu maslaca i par kapi maslinova ulja, da umak emulzira i polijepi se po špagetima. Dodamo još vode od kuhanja ako nam pašta djelije suho. Maknemo sa vatre i odmah paštu preselimo na tanjure, da se ne posuši. Poškropimo sa par kapi maslinova ulja i posipamo grubo sjeckanim bosiljkom.