Priprema
PRIPREMA:
Zakuhamo dobro posoljenu vodu.
Češnjak ogulimo i narežemo na tanke listiće. Sušene rajčice narežemo na tanke trakice, koje poškropimo sa par kapi maslinova ulja, da se mariniraju. Načupkamo 10-tak listića bosiljka, koje pred samo serviranje grubo nasjeckamo. Stapke bosiljka sitno nasjeckamo.
PAŠTA:
Špagete stavimo kuhati u kipuću slanu vodu. Promiješamo da se ne polijepe. U međuvremenu zagrijemo maslinovo ulje na srednjoj vatri, neka slobodno sloj od pola prsta ulja bude u dubljoj tavi. Dodamo listiće češnjaka i lagano popaprimo. Kada češnjak počne dobijati zlatno-žućkastu boju, dodamo sušene rajčice i tucanu papriku. Provrtimo po tavi minutu, maknemo sa vatre i dodamo sitno rezane stapke bosiljka.
Špageti se kuhaju oko 8 minuta, ovismo o uputsvima na pakiranju. Kada su kuhani, špagete hvataljkom za paštu vadimo iz vode i dodajemo ih začinjenom ulju u tavi. Tavu vraćamo na srednju vatru, a paštu podlijemo sa 2 dl vode od kuhanja. Promiješamo i dodamo kockicu maslaca i par kapi maslinova ulja, da umak emulzira i polijepi se po špagetima. Dodamo još vode od kuhanja ako nam pašta djelije suho. Maknemo sa vatre i odmah paštu preselimo na tanjure, da se ne posuši. Poškropimo sa par kapi maslinova ulja i posipamo grubo sjeckanim bosiljkom.