Više za vas!
Srdele u marinadi s ružmarinom, ljubičastim lukom i limunom

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

1,5 kg kg Srdele Srdela
200 g g Brašna Brašno
2 grančice grančica Ružmarina Ružmarin
2 kom kom Ljubičasti luk Ljubičasti luk
1 kom kom Limuna Limun
3 režnja režanj Češnjaka Češnjak
2 dl dl Bijelo vino Bijelo vino
1 dl dl Vinski ocat Vinski ocat
30 g g Kapara Kapari
Soli Sol
(po želji)
Papra Papar
(po želji)
Maslinova ulja Maslinovo ulje
(po želji)

Srdele u marinadi s ružmarinom, ljubičastim lukom i limunom

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

50 min
(17)

Priprema

Priprema:
Srdele isperemo pod hladnom vodom i stavimo ih sušiti na papirnate kuhinjske ubruse.
Jednu grančicu ružmarina natrgamo. Luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Češnjak sitno nasjeckamo. Polovicu limuna iscijedimo u sok, a drugu polovicu narežemo na ploškice. Kapare procijedimo i kratko ih isperemo pod mlazom vode.
Srdele:
Očišćene i posušene srdele uvaljamo u oštro brašno, otresemo od viška brašna i ispržimo u dubokom ulju na oko 180 °C, oko 6 minuta. Nakon prženja srdele stavimo na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće i lagano ih posolimo. Ocijeđene pržene srdele poredamo u plitku keramičku ili staklenu posudu, gusto jednu do druge.
Marinada:
Na maslinovu ulju kratko prodinstamo trakice luka, tek toliko da uvenu. Lagano ih posolimo i popaprimo. Dodamo sjeckani češnjak, bijelo vino i ocat. Zagrijemo taman da zakuha, maknemo s vatre i dodamo natrgani ružmarin i kapare. Toplu marinadu prelijemo preko prženih srdela, protresemo zdjelu da se marinada rasporedi po srdelama i između njih. Preko srdela u marinadu stavimo nekoliko kriški narezanog limuna i dodamo grančicu svježeg ružmarina. Prelijemo s nekoliko kapi maslinova ulja, ponovno lagano posolimo i dobro popaprimo i prelijemo sokom limuna. Ohladimo u hladnjaku, jelo je najukusnije nakon 2 dana mariniranja, a može se u hladnjaku čuvati i do tjedan dana.