
Recept je dodan u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je uklonjen iz omiljenih
Prikaži omiljeneDogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo
Sastojci
1,5 kg kg | Srdele Srdela | |
200 g g | Brašna Brašno | |
2 grančice grančica | Ružmarina Ružmarin | |
2 kom kom | Ljubičasti luk Ljubičasti luk | |
1 kom kom | Limuna Limun | |
3 režnja režanj | Češnjaka Češnjak | |
2 dl dl | Bijelo vino Bijelo vino | |
1 dl dl | Vinski ocat Vinski ocat | |
30 g g | Kapara Kapari | |
Soli
Sol (po želji) | ||
Papra
Papar (po želji) | ||
Maslinova ulja
Maslinovo ulje (po želji) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listSrdele u marinadi s ružmarinom, ljubičastim lukom i limunom
Recept vam se sviđa
Recept vam se ne sviđa
Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo
Priprema
Priprema:
Srdele isperemo pod hladnom vodom i stavimo ih sušiti na papirnate kuhinjske ubruse.
Jednu grančicu ružmarina natrgamo. Luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Češnjak sitno nasjeckamo. Polovicu limuna iscijedimo u sok, a drugu polovicu narežemo na ploškice. Kapare procijedimo i kratko ih isperemo pod mlazom vode.
Srdele:
Očišćene i posušene srdele uvaljamo u oštro brašno, otresemo od viška brašna i ispržimo u dubokom ulju na oko 180 °C, oko 6 minuta. Nakon prženja srdele stavimo na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće i lagano ih posolimo. Ocijeđene pržene srdele poredamo u plitku keramičku ili staklenu posudu, gusto jednu do druge.
Marinada:
Na maslinovu ulju kratko prodinstamo trakice luka, tek toliko da uvenu. Lagano ih posolimo i popaprimo. Dodamo sjeckani češnjak, bijelo vino i ocat. Zagrijemo taman da zakuha, maknemo s vatre i dodamo natrgani ružmarin i kapare. Toplu marinadu prelijemo preko prženih srdela, protresemo zdjelu da se marinada rasporedi po srdelama i između njih. Preko srdela u marinadu stavimo nekoliko kriški narezanog limuna i dodamo grančicu svježeg ružmarina. Prelijemo s nekoliko kapi maslinova ulja, ponovno lagano posolimo i dobro popaprimo i prelijemo sokom limuna. Ohladimo u hladnjaku, jelo je najukusnije nakon 2 dana mariniranja, a može se u hladnjaku čuvati i do tjedan dana.