Srdele isperemo pod hladnom vodom i stavimo ih sušiti na papirnate kuhinjske ubruse. Jednu grančicu ružmarina natrgamo. Luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Češnjak sitno nasjeckamo. Polovicu limuna iscijedimo u sok, a drugu polovicu narežemo na ploškice. Kapare procijedimo i kratko ih isperemo pod mlazom vode.
Srdele: Očišćene i posušene srdele uvaljamo u oštro brašno, otresemo od viška brašna i ispržimo u dubokom ulju na oko 180 °C, oko 6 minuta. Nakon prženja srdele stavimo na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće i lagano ih posolimo. Ocijeđene pržene srdele poredamo u plitku keramičku ili staklenu posudu, gusto jednu do druge.
Marinada: Na maslinovu ulju kratko prodinstamo trakice luka, tek toliko da uvenu. Lagano ih posolimo i popaprimo. Dodamo sjeckani češnjak, bijelo vino i ocat. Zagrijemo taman da zakuha, maknemo s vatre i dodamo natrgani ružmarin i kapare. Toplu marinadu prelijemo preko prženih srdela, protresemo zdjelu da se marinada rasporedi po srdelama i između njih. Preko srdela u marinadu stavimo nekoliko kriški narezanog limuna i dodamo grančicu svježeg ružmarina. Prelijemo s nekoliko kapi maslinova ulja, ponovno lagano posolimo i dobro popaprimo i prelijemo sokom limuna. Ohladimo u hladnjaku, jelo je najukusnije nakon 2 dana mariniranja, a može se u hladnjaku čuvati i do tjedan dana.