Priprema:
Štange kruha sa začinskim biljem
Sastojci
4
kruha
-
- 3 grančice ružmarina
- 0,5 kocke kvasca
- 1 lonac peršin
- 800 g brašna
- soli po želji
- 1 prstohvat šećer
- 1 žličica mažuran
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema
Kvasac rastopiti u 450 ml mlake vode i ostaviti pokriveno 15 minuta da se diže. S 2 grančice ružmarina otkinuti iglice, otkinuti listiće peršina i sve nasjeckati.
Rastopljeni kvasac umiješati u brašno, dodati 1 žličicu soli, šećer i maslinovo ulje pa umijesiti glatko tijesto. Na kraju umijesiti sjeckano začinsko bilje i mažuran. Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu 2-3 sata da se digne.
Na malo brašna tijesto podijeliti na 4 porcije i oblikovati 4 štange. Staviti na lim obložen papirom za pečenje te ostaviti pokriveno još 30 minuta da se ponovo digne.
Otkinuti preostale iglice ružmarina. Kruh premazati kistom umočenim u vodu, posuti solju i ružmarinom te peći 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C. Ostaviti da se ohladi.