Suvlaki s tzatziki salatom i grilanom lepinjom

Suvlaki s tzatziki salatom i grilanom lepinjom image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

4 osoba
    • 1   kg svinjski but
    • 1,5   kom limuna
    • 1   prstohvat origano
    • 2   kom krastavca
    • 200   g grčka jogurta
    • 2   režnja češnjaka
    • 2   grančice mente
    •   maslinova ulja
    • 2   kom lepinje
    •   chili umak
    •   soli
    •   papra

Priprema

    Svinjski odrezak narežemo na više komada debljine oko 3 cm, da izgledaju više kao trakice, ne kocke. Nabodemo ih na štapiće za ražnjiće, gusto jedne do drugih, po dužini. Limun iscijedimo u sok. Krastavac ogulimo i prepolovimo. Žlicom potegnemo po sredini krastavca, da maknemo sjemenke. Meso krastavca naribamo grubim ribežom i iscijedimo od viška tekućine kroz prste. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Mentu natrgamo na listiće, koje grubo nasjeckamo. Lepinje narežemo na četvrtine.

    Tzatziki: Jogurt stavimo u posudu. Dodamo sok od pola limuna, iscijeđene krastavce i sjeckanu mentu. Lagano posolimo i popaprimo, dodamo nekoliko kapi čili umaka i poškropimo s nekoliko kapi maslinova ulja. Promiješamo.

    Suvlaki: 0,05 l maslinova ulja pomiješamo s limunovim sokom, prstohvatom suhog origana i sjeckanim češnjakom. Popaprimo i u marinadu uvaljamo ražnjiće. Neka odstoje barem pola sata u marinadi prije grilanja. Ražnjiće prije grilanja lagano posolimo. U vruću gril tavu stavimo ražnjiće, grilamo ih oko 5 minuta na jednoj i 3-4 minute na drugoj strani, da poprime gril šare.

    Lepinje: Prerezane lepinje sa svih strana tostiramo u suhoj gril tavi na jakoj vatri. Pazimo da ne izgore, već da poprime smećkaste gril šare na prorezima.