Tortice od kruške

Tortice  od kruške image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:15 h

Sastojci

25 porcije
    • 50   g lješnjaka
    • 30   g grožđica
    • 2   kom žumanjak
    • 40   g šećera
    • 60   g kisela vrhnja
    • 4   kom kruške
    • 50   ml limunovog soka
    • 1   pakovanje lisnato tijesto
    •   brašna za obradu
    • 1   - 2   žlice šećera u prahu

Priprema

    Priprema:

    Lješnjake sitno samljeti. Grožđice nasjeckati i sve skupa pomiješati sa žumanjkom, šećerom i kiselim vrhnjem. Kruške oguliti, podijeliti na četiri komada, izvaditi koštice i narezati poprečno na tanke ploške. Pomiješati s limunovim sokom.

    Lisnato tijesto razvaljati na malo brašna (oko 40 x 40 cm) i izrezati na 25 manjih kvadrata (približno 8 x 8 cm). Zarezati naokolo oko 1 cm od ruba, ali ne prerezati. Sredinu lagano probosti vilicom. Staviti tortice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

    Sredinu tortice premazati žličicom kreme od lješnjaka i nadjenuti ocijeđenim komadićima kruške. Lagano posipati šećerom u prahu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C oko 15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale limove za pečenje do samog pečenja staviti na hladno mjesto. Ostaviti tortice da se ohlade i još jednom posipati šećerom u prahu.

    Savjet: Tko ima pećnicu na vrući zrak, limove može peći istovremeno.

Oznake