Priprema:
Tortice od kruške
Sastojci
-
- 50 g lješnjaka
- 30 g grožđica
- 2 kom žumanjak
- 40 g šećera
- 60 g kisela vrhnja
- 4 kom kruške
- 50 ml limunovog soka
- 1 pakovanje lisnato tijesto
- brašna za obradu
- 1 - 2 žlice šećera u prahu
Priprema
Lješnjake sitno samljeti. Grožđice nasjeckati i sve skupa pomiješati sa žumanjkom, šećerom i kiselim vrhnjem. Kruške oguliti, podijeliti na četiri komada, izvaditi koštice i narezati poprečno na tanke ploške. Pomiješati s limunovim sokom.
Lisnato tijesto razvaljati na malo brašna (oko 40 x 40 cm) i izrezati na 25 manjih kvadrata (približno 8 x 8 cm). Zarezati naokolo oko 1 cm od ruba, ali ne prerezati. Sredinu lagano probosti vilicom. Staviti tortice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Sredinu tortice premazati žličicom kreme od lješnjaka i nadjenuti ocijeđenim komadićima kruške. Lagano posipati šećerom u prahu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C oko 15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale limove za pečenje do samog pečenja staviti na hladno mjesto. Ostaviti tortice da se ohlade i još jednom posipati šećerom u prahu.
Savjet: Tko ima pećnicu na vrući zrak, limove može peći istovremeno.