
Recept je dodan u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je uklonjen iz omiljenih
Prikaži omiljeneDogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo
Sastojci
0,5 šalice šalica | Mješavina mahunarki i žitarica
Mješavina mahunarki i žitarica (Campo Largo) | |
0,5 šalice šalica | Suhe crvene leće
Suha crvena leća (Campo Largo) | |
1 šalice šalica | Suhi slanutak
Suhi slanutak (Campo Largo) | |
0,5 kom kom | Cvjetače Cvjetača | |
1 kom kom | Batata
Batat (srednji) | |
1 kom kom | Ljutike
Ljutika (veća) | |
3 češnja češanj | Češnjaka Češnjak | |
1 žlice žlica | Koncentrata rajčice
Koncentrat rajčice (Freshona) | |
1 žličice žličica | Đumbira Đumbir | |
1 žličice žličica | Kajenskoga papra
Kajenski papar (Kania) | |
1 žličice žličica | Mješavine za curry
Mješavina za curry (Kania) | |
1 žličice žličica | Kurkume Kurkuma | |
1 žličice žličica | Slatke paprike
Slatka paprika (Kania) | |
3 kom kom | Lovorova lista Lovorov list | |
1 žlice žlica | Kokosova ulja
Kokosovo ulje (Vita D'or) | |
400 ml ml | Kokosova mlijeka Kokosovo mlijeko | |
2 šalice šalica | Vode
Voda (mlaka) | |
2 žlice žlica | Kokosova jogurta
Kokosov jogurt (Vemondo ) | |
1 kom kom | Limete Limeta | |
Chili papričice
Chili papričica (po želji) | ||
Peršina
Peršin (po želji) | ||
Soli
Sol (po želji) | ||
Papra
Papar (po želji) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listVeganski curry by Ivana Pirizović
Recept vam se sviđa
Recept vam se ne sviđa
Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo
Priprema
Priprema:
Curry je ne samo nutritivno odličan obrok, već je i super izbor kada želite nešto brzo, hranjivo i toplo. A u njega zapravo možete staviti koje god vam sastojke srce poželi ili baš ono što čeka da se potroši u vašoj kuhinji.
Najvažniji dio pripreme je namočiti slanutak u vodi preko noći. Ako vam se žuri, možete koristiti i onaj iz limenke. Leću i mješavinu mahunarki dovoljno je namočiti u mlakoj vodi sat vremena prije pripreme. Dok se slanutak kuha (dovoljno mu je pola sata jer će se kuhati i u curryju), operite, ogulite i pripremite ostale sastojke - nasjeckajte sitno ljutiku i češnjak, naribajte svježi đumbir, narežite batat na ploške, a cvjetaču istrgajte u male cvjetiće.
Zagrijte posudu i u njoj žlicu kokosovog ulja. Ljutiku pirjajte dok ne zažuti, dodajte češnjak i nakon toga đumbir. Kada se arome počnu spajati i širiti prostorom, dodajte začine. Obavezno smanjite vatru kako bi samo produbili njihovu aromu, a da ih pritom ne spalimo. Nakon minute, dodajte batat i lagano ga popržite. Upravo ovakva obrada povrća veganskim jelima daje posebnu, dublju dimenziju. Zatim dodajete slanutak (ponovite postupak i dopustite mu da se malo zažuti). Postupno dodajte malo vode, ako mislite da je deglaziranje potrebno (ja jesam, op.a.). Redom dodajete kokosovo mlijeko, ocijeđenu leću, mahunarke, koncentrat rajčice, sol, papar i na kraju cvjetaču, budući da nju treba najkraće kuhati. Ubacite 2-3 sušena lovorova lista. Postupno dodajte dvije šalice vode i prilagođavajte začine ako je potrebno. Bitno je vodu dodavati postepeno. Curry je gotov za 20-ak minuta, kad je batat kuhan. Prije serviranja, osvježite ga sokom pola limete, dodajte žličicu-dvije kokosovog jogurta, svježu ljutu papričicu i peršin te dodatno kriške limete. Curry možete jesti kao varivo uz naan ili svježi kruh iz Lidlove pekare ili, pak, uz rižu kao prilog.