Veganski curry by Ivana Pirizović

Veganski curry by Ivana Pirizović image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 20 min

Sastojci

4 porcije
    • 0,5   šalice mješavina mahunarki i žitarica
    • 0,5   šalice suhe crvene leće
    • 1   šalica suhi slanutak
    • 0,5   kom cvjetače
    • 1   kom batat
    • 1   kom ljutika
    • 3   češnja češnjaka
    • 1   žlica koncentrat rajčice
    • 1   žličica đumbir
    • 1   žličica kajenski papar
    • 1   žličica mješavina za curry
    • 1   žličica kurkuma
    • 1   žličica slatka paprika
    • 3   kom lovorova lista
    • 1   žlica kokosovo ulje
    • 400   ml kokosova mlijeka
    • 2   šalice vode
    • 2   žlice kokosova jogurta
    • 1   kom limeta
    •   chili papričice
    •   peršina
    •   soli
    •   papra

Priprema

    Curry je ne samo nutritivno odličan obrok, već je i super izbor kada želite nešto brzo, hranjivo i toplo. A u njega zapravo možete staviti koje god vam sastojke srce poželi ili baš ono što čeka da se potroši u vašoj kuhinji. Najvažniji dio pripreme je namočiti slanutak u vodi preko noći. Ako vam se žuri, možete koristiti i onaj iz limenke. Leću i mješavinu mahunarki dovoljno je namočiti u mlakoj vodi sat vremena prije pripreme. Dok se slanutak kuha (dovoljno mu je pola sata jer će se kuhati i u curryju), operite, ogulite i pripremite ostale sastojke - nasjeckajte sitno ljutiku i češnjak, naribajte svježi đumbir, narežite batat na ploške, a cvjetaču istrgajte u male cvjetiće.

    Zagrijte posudu i u njoj žlicu kokosovog ulja. Ljutiku pirjajte dok ne zažuti, dodajte češnjak i nakon toga đumbir. Kada se arome počnu spajati i širiti prostorom, dodajte začine. Obavezno smanjite vatru kako bi samo produbili njihovu aromu, a da ih pritom ne spalimo. Nakon minute, dodajte batat i lagano ga popržite. Upravo ovakva obrada povrća veganskim jelima daje posebnu, dublju dimenziju. Zatim dodajete slanutak (ponovite postupak i dopustite mu da se malo zažuti). Postupno dodajte malo vode, ako mislite da je deglaziranje potrebno (ja jesam, op.a.). Redom dodajete kokosovo mlijeko, ocijeđenu leću, mahunarke, koncentrat rajčice, sol, papar i na kraju cvjetaču, budući da nju treba najkraće kuhati. Ubacite 2-3 sušena lovorova lista. Postupno dodajte dvije šalice vode i prilagođavajte začine ako je potrebno. Bitno je vodu dodavati postepeno. Curry je gotov za 20-ak minuta, kad je batat kuhan. Prije serviranja, osvježite ga sokom pola limete, dodajte žličicu-dvije kokosovog jogurta, svježu ljutu papričicu i peršin te dodatno kriške limete. Curry možete jesti kao varivo uz naan ili svježi kruh iz Lidlove pekare ili, pak, uz rižu kao prilog.