Više za vas!
Veganski curry by Ivana Pirizović

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

0,5 šalice šalica Mješavina mahunarki i žitarica Mješavina mahunarki i žitarica
(Campo Largo)
0,5 šalice šalica Suhe crvene leće Suha crvena leća
(Campo Largo)
1 šalice šalica Suhi slanutak Suhi slanutak
(Campo Largo)
0,5 kom kom Cvjetače Cvjetača
1 kom kom Batata Batat
(srednji)
1 kom kom Ljutike Ljutika
(veća)
3 češnja češanj Češnjaka Češnjak
1 žlice žlica Koncentrata rajčice Koncentrat rajčice
(Freshona)
1 žličice žličica Đumbira Đumbir
1 žličice žličica Kajenskoga papra Kajenski papar
(Kania)
1 žličice žličica Mješavine za curry Mješavina za curry
(Kania)
1 žličice žličica Kurkume Kurkuma
1 žličice žličica Slatke paprike Slatka paprika
(Kania)
3 kom kom Lovorova lista Lovorov list
1 žlice žlica Kokosova ulja Kokosovo ulje
(Vita D'or)
400 ml ml Kokosova mlijeka Kokosovo mlijeko
2 šalice šalica Vode Voda
(mlaka)
2 žlice žlica Kokosova jogurta Kokosov jogurt
(Vemondo )
1 kom kom Limete Limeta
Chili papričice Chili papričica
(po želji)
Peršina Peršin
(po želji)
Soli Sol
(po želji)
Papra Papar
(po želji)

Veganski curry by Ivana Pirizović

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

20 min
(33)

Priprema

Priprema:
Curry je ne samo nutritivno odličan obrok, već je i super izbor kada želite nešto brzo, hranjivo i toplo. A u njega zapravo možete staviti koje god vam sastojke srce poželi ili baš ono što čeka da se potroši u vašoj kuhinji.


Najvažniji dio pripreme je namočiti slanutak u vodi preko noći. Ako vam se žuri, možete koristiti i onaj iz limenke. Leću i mješavinu mahunarki dovoljno je namočiti u mlakoj vodi sat vremena prije pripreme. Dok se slanutak kuha (dovoljno mu je pola sata jer će se kuhati i u curryju), operite, ogulite i pripremite ostale sastojke - nasjeckajte sitno ljutiku i češnjak, naribajte svježi đumbir, narežite batat na ploške, a cvjetaču istrgajte u male cvjetiće.

Zagrijte posudu i u njoj žlicu kokosovog ulja. Ljutiku pirjajte dok ne zažuti, dodajte češnjak i nakon toga đumbir. Kada se arome počnu spajati i širiti prostorom, dodajte začine. Obavezno smanjite vatru kako bi samo produbili njihovu aromu, a da ih pritom ne spalimo. Nakon minute, dodajte batat i lagano ga popržite. Upravo ovakva obrada povrća veganskim jelima daje posebnu, dublju dimenziju. Zatim dodajete slanutak (ponovite postupak i dopustite mu da se malo zažuti). Postupno dodajte malo vode, ako mislite da je deglaziranje potrebno (ja jesam, op.a.). Redom dodajete kokosovo mlijeko, ocijeđenu leću, mahunarke, koncentrat rajčice, sol, papar i na kraju cvjetaču, budući da nju treba najkraće kuhati. Ubacite 2-3 sušena lovorova lista. Postupno dodajte dvije šalice vode i prilagođavajte začine ako je potrebno. Bitno je vodu dodavati postepeno. Curry je gotov za 20-ak minuta, kad je batat kuhan. Prije serviranja, osvježite ga sokom pola limete, dodajte žličicu-dvije kokosovog jogurta, svježu ljutu papričicu i peršin te dodatno kriške limete. Curry možete jesti kao varivo uz naan ili svježi kruh iz Lidlove pekare ili, pak, uz rižu kao prilog.