Žele od višanja s đumbirom i rumom

Žele od višanja s đumbirom i rumom image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 50 min

Sastojci

5 čaša
    • 2   - 30   g đumbira
    • 1,2   kg višnje
    • 60   ml limunovog soka
    • 3   - 4   žlice ruma 40%
    • 500   g želiranoga šećera

Priprema

    Priprema:

    Višnjama izvaditi koštice, oprati, ocijediti i u loncu lagano zgnječiti gnječilicom za krumpir. Dodati 100 ml vode, zakuhati do vrenja i kuhati još 5 minuta, dok višnje ne upiju sok. Tekućinu procijediti kroz gazu i ostaviti da se višnje ocijede, pri tome sačuvati iscijeđeni sok. Višnje iscijediti. Izmjeriti 750 ml soka, ako je potrebno dodati malo vode.

    Đumbir oguliti i narezati na tanke ploške. Staviti kuhati u visoki lonac zajedno sa sokom od višanja, limunovim sokom i želirnim šećerom.Kuhati do vrenja uz povremeno miješanje. Zatim neka ključa još oko 4 minute, uz miješanje. Dodati rum i odmah do vrha puniti staklenke oprane u vrućoj vodi, pri čemu ploške đumbira ravnomjerno raspodijeliti u staklenke. Staklenke dobro zatvoriti.

Oznake