Fish and chips

Fish and chips image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:05 h

Sastojci

4 porcije
    • 250   g brašna
    • 0,5   žličice praška za pecivo
    •   soli po želji
    • 250   - 280   ml piva
    • 1   kg krumpir
    • 2   l suncokretova ulja
    • 600   g bakalara
    •   papra po želji

Priprema

    Priprema:

    Pomiješati 180 g brašna, prašak za pecivo i pola žličice soli. Postepeno dodavati pivo dok ne nastane gusto, glatko tijesto. Ostaviti pokriveno da se diže 30 minuta.

    U međuvremenu oguliti krumpir i ovisno o veličini prerezati uzdužno na 4-8 ploškica. Oprati i tapkanjem obrisati da bude jako suho. Suncokretovo ulje u širokom loncu ili u fritezi zagrijati na temperaturu od 140°C i krumpir pržiti u porcijama oko 8 minuta, tako da je mekan, ali još uvijek svijetao. Ostaviti da se ocijedi na kuhinjskom papiru.

    Istući bjelanjak i dodati u tijesto. Ribu oprati i tapkanjem osušiti. Preostalo brašno posoliti i popapriti, uvaljati komade ribe u to. Ulje zagrijati na temperaturu od približno 180°C. Komade ribe u porcijama uvaljati u tijesto, i ovisno o debljini, peći 6-8 minuta tako da su ribe hrskave i svijetle. Ostaviti da se ocijedi na kuhinjskom papiru i staviti na toplo. Krumpir još jednom u vrućem ulju pržiti oko 30 sekundi da bude hrskav, ostaviti da se ocijedi i posoliti. Poslužiti s ribom.

    Savjet: K tome Britanci poslužuju ocat od slada ili pire od graška. Za pripremu čipsa potrebno je dosta vremena. Tko želi bržu pripremu, uz prženu ribu poslužit će hrskave krumpiriće Harvest Basket koji se pripremaju u pećnici (1230).