Janjeći kotleti s pireom od celera

Janjeći kotleti s pireom od celera image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 40 min

Sastojci

5 osoba
    • 1   kg janjeći kotlet
    • 500   g celera korijen
    • 1   l mlijeko
    • 500   g šparoge
    •   soli po želji
    •   papra po želji
    •   maslinova ulja po želji

Priprema

    Priprema:

    Ogulite celer od kore i narežite ga na manje komade. Celer kuhajte na laganom plamenu u posoljenom mlijeku 25-30 minuta od kada mlijeko proključa.

    Skuhani celer usitnite u električnoj sjeckalici uz dodavanje malo maslaca i mlijeka u kojem se kuhao. Celer nastavite blendati dok ne dobijete željenu teksturu pirea.

    Janjeće kotlete pecite na vrućoj grill tavi na par žlica maslinovog ulja. Po strani janjećeg kotleta, ali i ovisno o jačini s kojom ih želite pripremiti, bit će dovoljno 4-5 minuta pečenja. Kada su kotleti pečeni začinite ih po ukusu sa soli i paprom.

    Za vrijeme pečenja janjetine, sa strane u dubokom loncu stavite kuhati šparoge u kipuću vodu. Šparogama će trebati oko 8 minuta da budu kuhane tako da će biti istovremeno gotove kada i janjeći kotleti.

    Janjeće kotlete poslužite odmah dok su vrući, uz pire od celera i šparoge.