Priprema:
Juha od celera s kozicama
Sastojci
4
osoba
-
- 1 kom celer
- 1 korijen ljubičasti luk
- 2 žlice maslaca
- 60 ml bijelo vino
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 800 ml povrtnoga temeljaca
- 16 kom kozica
- 2 žlice maslinova ulja
- orahovoga ulja po želji
- peršina po želji
- soli po želji
- papra po želji
Priprema
Luk i celer ogulimo, narežemo na kockice i kratko prepržimo na vrućem maslacu. Dodamo vino i temeljac. Začinimo solju i paprom te pustimo da zakuha. Cca. 20 minuta kuhamo u pokrivenoj posudi. Dodamo slatko vrhnje i izmiješamo štapnim mikserom, kušamo. Kozice očistimo, operemo i osušimo. Pečemo u vrućem maslinovom ulju 1-2 minute sa svake strane, dodamo sol i papar. Juhu ulijemo u zdjelice, dodamo kozice, nekoliko kapi orahovog ulja i ukrasimo peršinom.